sundhedsdata/teknologi
Dataloger udvikler metode til at beskytte sundhedsdata
Forskere fra Københavns Universitet har udviklet en ‘differential privacy’-metode, som eksempelvis kan bruges til at beskytte patienters sundhedsdata i forskning. Den er hurtigere og giver en bedre privatlivsbeskyttelse end nuværende metoder, fortæller en af forskerne bag.
EMA-komité advarer mod potentiel risiko ved valproat-medicin
Det Europæiske Lægemiddelagenturs (EMA) sikkerhedskomité, PRAC, advarer mod, at børn, hvis fædre er behandlet med såkaldt valproat-medicin, har en potentiel risiko for at udvikle neuroudviklingsforstyrrelser.
Det skriver EMA i en nyhed. PRAC har desuden sat en gennemgang af sikkerheden ved CART-behandlinger i gang. Der er i øjeblikket seks godkendte CAR-T-behandlinger i EU.
Apotekerne har givet godt en million vacciner
Siden 1. oktober har apotekere i hele landet givet mere end en million vacciner. Det skriver Danmarks Apotekerforening i en pressemeddelelse.
Det svarer til knap halvdelen eller 47 pct. af alle de vaccinationer, som er givet til borgere i risikogrupperne mod influenza og COVID-19. Apotekerne har været et supplement til de regionale vaccinationscentre.
Kilde: Danmarks Apotekerforening
Nyfødte skal fremover screenes for 25 sygdomme
Statens Serum Institut (SSI) har udvidet antallet af sygdomme, som nyfødte børn skal screenes for. Seks sygdomme er tilføjet, så nyfødte nu skal screenes for 25 medfødte lidelser i alt.
Det skriver SSI i en pressemeddelelse. Det er gennem en blodprøve fra hælen, som skal tages indenfor 48-72 timer efter fødslen, at de nyfødte bliver screenet. En af sygdommene, som er blevet tilføjet til screeningen, er den sjældne stofskiftesygdom galaktosæmi.
Kilde: Statens Serum Institut
Studie: Bakterier kan hæmme kræftmedicin
Et hold af forskere fra Københavns Universitet (KU) er blevet klogere på, hvordan bakterierne, gule stafylokokker, kan blokere for virkningen af kræftmedicin til patienter med lymfom af typen Sezárys syndrom.
Det skriver KU i en pressemeddelelse. Professor Niels Ødum, som er en af forskerne bag resultaterne, fortæller, at de har fået ‘en ny forståelse af, hvordan giftstoffer udskilt af bakterier kan skabe resistens i kræftceller over for lægemidler’. Resultaterne er publiceret i tidsskriftet Blood.
Kilde: Københavns Universitet
lungesygdomme
Lægemiddel til rygestop kan redde liv, men der er behov for mere tilskud
Sundhedsstyrelsen anbefaler brugen af Decigatan til at hjælpe med at komme i mål med rygestop, og det glæder overlæge Anders Løkke fra Lungemedicin ved Vejle Sygehus. Han vil selv anbefale sine patienter at komme i behandling med lægemidlet, da det kan redde liv. Dog ærgrer han sig over, at der ikke er tilskud til behandlingen, eller at den endda gøres gratis.
- Københavns Universitet | Ansøgningsfrist: 16/02/2025
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Pharma
E-mail: info@dagenspharma.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Jesper Bernstorf Jensen