Reform af EU’s lægemiddelregulering: Hvor peger pilen hen?

Flere dele af lægemiddelinnovationens økosystem skal dyrkes, den sociale kontrakt mellem lægemiddelindustri og samfund genforhandles og medlemsstaterne skal med lidt hjælp fra EU-Kommissionen stå skulder ved skulder for at forhandle priser og tilskud. Et overraskende enigt EU-Parlament sendte et revideret forslag til EU’s lægemiddellovgivning videre til næste fase. Hvad siger det om fremtiden for pharma i EU?

Annonce

Regeringen reviderer lovforslag om kritiske lagre

Efter massiv kritik fra branchen reviderer regeringen lovforslaget om kritiske lagre af lægemidler. Det viser lovforslaget, der bliver førstebehandlet i Folketinget i dag.

Revideringen indebærer bl.a. at parallelimportører og paralleldistributører ikke vil være omfattet af pligten til at opbygge sikkerhedslagre af lægemidler. Derudover bliver den oprindelige liste over lægemidler, som Lægemiddelstyrelsen betegner som kritiske, reduceret fra 924 produkter til omkring 400-600 lægemidler.

Kilde: Folketinget

Danskstiftet firma får godkendt antibiotika af FDA

Det amerikanske fødevare- og lægemiddelagentur, FDA, har godkendt antibiotikatabletterne ‘Pivya’ til behandling af voksne kvinder med ukomplicerede urinvejsinfektioner. Det skriver FDA i en pressemeddelelse.

Midlet er produceret af det danskstiftede firma Utility therapeutics. Pivya fik et såkaldt ‘priority review’ af FDA i ansøgningsprocessen, hvilket har fremskyndet godkendelsen af midlet.

Kilde: FDA

Regionernes medicinudgifter steg i 2023

I 2023 steg regionernes udgifter til medicin med 1,7 mia. kr. Sidste år blev der brugt 18 mia. kr. på medicinudgifter, mens der i 2022 blev brugt 16,3 mia. kr. Det oplyser Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Lægemiddelindustriforeningen (Lif) peger på, at stigningen skyldes, at regionerne i 2023 oplevede en uforudset stor stigning i udgifterne til tilskudsmedicin i primærsektoren bl.a. på grund af introduktionen og ibrugtagen af nye og innovative lægemidler inden for diabetes og ADHD.

Kilde: Danske Regioner

Medicare åbner for tilskud til slankemedicin

Det kan fremover blive muligt for modtagere af den offentlige amerikanske sygesikring Medicare at få tilskud til Novo Nordisks vægttabsmiddel Wegovy. Det viser et nyt studie fra Kaiser Family Foundation (KFF), skriver nyhedsbureauet Reuters.

KFF-studiet viser, at godkendelsen potentielt vil tillade lidt over en fjerdedel af de 13,7 millioner Medicare-modtagere, der er diagnosticeret med hjertesygdomme og lider af svær overvægt, at bruge Wegovy.

Kilde: Reuters

Annonce

Der er opstået en fejl, feedet er sandsynligvis nede. Prøv igen senere.

Flere job