Kære læser

Der er ingen tvivl om, at de nye avancerede gen- og celleterapier og vævsteknologier (ATMP) vil medføre et paradigmeskifte i den fremtidige behandling af sjældne alvorlige sygdomme samt kræftsygdomme, hvor der i dag kun er få eller slet ingen behandlingsmuligheder. 

Men der er fortsat en række spørgsmål, som skal besvares, for at de avancerede terapier og behandlinger kan få luft under vingerne og virkelig komme danske patienter til gavn.

De spørgsmål vil et stærkt felt af forskere, ledere og eksperter diskutere og besvare på Dagens Medicins konference ‘Avancerede Medicinske Terapier (ATMP) – sådan kommer Danmark op i gear’ onsdag 17. januar 2024 i København. 

Dagens faglige ordstyrer er Jacob Giehm Mikkelsen, professor i genterapi, AU, og det er gratis at deltage for målgruppen. 

Derudover er der oplæg og debat med Bettina Lundgren, adm. direktør, Nationalt Genom Center, Jannick Brennum, centerdirektør, Centerledelse- og stab i Neurocentret, Rigshospitalet, Jesper Fisker, direktør, Kræftens Bekæmpelse, Jenni Nordborg, chef for internationale relationer, Lif, Sverige, Lars Møller, adm. direktør, Pfizer, Morten La Cour, cheflæge, Afdeling for Øjensygdomme, Rigshospitalet, Lars Ehlers, adm. direktør, Nordic Health Economics A/S, og Line Kessel, overlæge, Afdeling for Øjensygdomme, Rigshospitalet, Jørgen Schøler Kristensen, formand, Medicinrådet, og Ida Sofie Jensen, koncernchef, Lif.

Læs mere og tilmeld dig her.

Bedste hilsner

Jesper Bernstorf Jensen,

ansv. chefredaktør, Dagens Pharma og Dagens Medicin

Annonce

Medicintilskudsnævnet: Ingen opioider skal have tilskud

Der er ingen opioider, som skal have generelt uklausuleret tilskud. I stedet skal bestemte patientgrupper have et klausuleret tilskud. Sådan lyder anbefalingen fra Medicintilskudsnævnet, skriver Lægemiddelstyrelsen.

De patienter, som stadig kan få tilskud, skal opfylde bestemte betingelser. Eksempelvis foreslår nævnet, at tilskuddet til nogle opioider klausuleres til ‘kortvarig behandling af smerter samt til behandling af gennembrudssmerter’.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

FDA godkender test til at undersøge risiko for opioidafhængighed

Den amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndighed FDA har givet grønt lys til en test, som kan undersøge, om en patient har risiko for at blive afhængig af opioider.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters. Testen AvertD er en genetisk laboratorietest, der er receptpligtig til patienter på mindst 18 år. Den er beregnet til at blive brugt før, at en patient får udskrevet orale opioider for første gang i tidsbegrænset periode. Eksempelvis efter en operation.

Kilde: Reuters

Et stigende antal danskere føler sig ensomme

Der er flere og flere danskere, som føler sig ensomme. Ensomheden er steget ‘markant’, skriver Syddansk Universitet. Det er 27 pct. af alle mænd, der føler sig ensomme. For kvinderne ligger tallet på 34 pct.

Ensomheden er ikke årstidsbestemt og centrerer sig f.eks. ikke omkring en højtid som julen. Den varer ved hele året, viser et nyt studie publiceret i Scandinavian Journal of Public Health.

Kilde: Syddansk Universitet

Tilskud til flere typer af migrænemedicin bliver fjernet

Lægemiddelstyrelsen har besluttet at fjerne det generelle tilskud til en bestemt type af migrænemedicin, som indeholder zolmitriptan og eletriptan. Det skriver Sundhedsstyrelsen.

Årsagen til, at tilskuddet bliver fjernet skyldes ‘store prisforskelle’, skriver styrelsen. Der er stadig tilskud til migrænemedicin, som indeholder sumatriptan eller rizatriptan. Patienterne, som er i behandling med zolmitriptan eller eletriptan, kan i stedet skifte til dem.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Annonce

Immunterapi vinder stadig frem

Udvidet brug af nyere kræftbehandlinger som immunterapi – også inden eventuel operation – kan forbedre overlevelsen yderligere, men vil forøge presset på de offentlige sundhedsudgifter i de kommende år. Det var konklusionen fra flere onkologer på den nyligt afholdte Kræftdag 2023.

Flere job