hæmatologi
Overlæge på EHA: Højdepunkt var nyt lægemiddel med lovende resultater ved essentiel trombocytose
To danske hospitaler har deltaget i et tidligt klinisk forsøg med et nyt lægemiddel til behandling af essentiel trombocytose. Resultaterne er meget lovende, og vi kommer også til at deltage i de næste forsøg med lægemidlet, fortæller ledende overlæge og klinisk lektor Christian Bjørn Poulsen.
rabataftaler
Lægemiddelstyrelsen peger på fire behandlingsområder til ny forsøgsordning
Virksomheder med lægemidler, der skal have sin tilskudsstatus revurderet hos Lægemiddelstyrelsen, vil fra 1. juli få mulighed for at forhandle rabataftaler på apoteksmedicin hos Amgros. Nu udpeger Lægemiddelstyrelsen de fire terapiområder, som står først i rækken til at blive en del af en ny forsøgsordning.
astma og allergi
Dansk-svensk studie: Allergen immunterapi har langvarig positiv effekt på medicinforbrug og astmakontrol
Det dansk-svenske ‘real world evidence’-studie RELY dokumenterer, at SLIT-behandling med græs- og husstøvmidetabletter giver en langvarig reduktion i symptommedicin og forbedrer astmakontrol – med effekt dokumenteret i op til 12 år.
Region Midtjylland og Aarhus Universitet indgår ny aftale
Anders Kühnau (S), regionsrådsformand i Region Midtjylland, og Brian Bech Nielsen, rektor på Aarhus Universitet, har netop underskrevet en ny strategisk partnerskabsaftale, der skal sikre et styrket samarbejde om kunstig intelligens i diagnostik og behandling, avanceret dataudnyttelse samt videre fokus på forskning i personlig medicin og genombaseret behandling. Det skriver Region Midtjylland.
Den nye partnerskabsaftale gælder for perioden 2025-2028 og står på skuldrene af et mangeårigt samarbejde mellem regionen og universitetet:
»Det er afgørende, at vi samarbejder på tværs af sektorer for at sikre den bedste og mest innovative behandling for borgerne i regionen. Med den nye aftale tager vi endnu et skridt i retning af stærkere sammenhæng mellem forskning og praksis,« siger Anders Kühnau.
Partnerskabet skal bl.a. bidrage til udviklingen af universitetsklinikker, bedre udnyttelse af data samt nye teknologiske løsninger som kunstig intelligens. Aftalen skal også bidrage til en tættere kobling mellem universitetet, regionen og kommunerne.
Kilde: Region Midtjylland
FDA lancerer nyt program for at fremskynde lægemiddelgodkendelser
Den amerikanske lægemiddelstyrelse FDA lancerer et nyt pilotprogram, der skal reducere sagsbehandlingstiden fra 10-12 måneder til 1-2 måneder. Det sker ved hjælp af et panel bestående af læger og forskere, der skal gennemgå indsendte oplysninger. Det skriver FDA.
Under programmet uddeles vouchers, som er en slags forlomme, der kan gives til selskaber med produkter, der matcher nationale sundhedsmæssige prioriteter – f.eks. håndtering af en sundhedskrise, innovative behandlinger, udeblevne patientbehov eller en styrket national produktion af lægemidler.
Voucheren vil give virksomheder mulighed for at indsende hovedparten af lægemiddelansøgningen, inden den kliniske afprøvning er afsluttet. Programmet bruger elementer fra andre hurtiggodkendelsesordninger, men adskiller sig ved sin tværfaglige og samordnende tilgang til gennemgangen.
Kilde: FDA
Eli Lilly opkøber Verve Therapeutics
Eli Lilly har indgået en aftale om at overtage Verve Therapeutics, en amerikansk biovirksomhed med fokus på genterapi rettet mod dårlig kolesterol. Verve får 1 mia. dollar upfront samt yderligere 300 mio. dollar, såfremt selskabet når visse kliniske milepæle. Den samlede værdi kan nå op på over 8 mia. kr. Det skriver Eli Lilly.
Verve udvikler eksperimentelle, engangsbaserede behandlinger som VERVE-101 og VERVE-102. Begge målretter genet PCSK9, som spiller en central rolle i reguleringen af LDL-kolesterol.
Opkøbet ventes afsluttet i tredje kvartal af 2025, og Verve vil herefter indgå i Eli Lillys forskningsorganisation.
Kilde: Eli Lilly
lægemidler
Afviste lægemidler står allerforrest i rabatkøen i ny forsøgsordning
Lægemiddelstyrelsen forventer, at lægemidler, som tidligere har fået afslag på tilskud hos styrelsen, vil blive de første, som får mulighed for at forhandle rabatpriser på apoteksmedicin i ny forsøgsordning.
forskning
Markant ulighed i adgangen til anbefalet hjertesvigts-medicin
Et dansk studie i Heart viser, at der mellem danskerne er store forskelle i adgangen til den anbefalede medicin for hjertesvigt, og problemet kan være endnu større i almen praksis. Hjertesvigt er en alvorlig sygdom, så når vi ser så store forskelle, bør det adresseres af sundhedsvæsenet, siger en af forskerne bag studiet Maria Klitgaard Christensen.
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Pharma
E-mail: info@dagenspharma.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Jesper Bernstorf Jensen