Annonce

Banebrydende Parkinsonsforsøg med stamcelleterapi lover godt

Danske og svenske forskere har udviklet en revolutionerende stamcelleterapi til patienter med Parkinsons sygdom, hvor læger med stamceller erstatter de ødelagte dopaminproducerende celler i hjernen. De første fire patienter er allerede behandlet med stamcelleterapien, og nu øger forskerne dosis.

Novo-chef vil frivilligt vidne for senatkomité

Lars Fruergaard Jørgensen, administrerende direktør i Novo Nordisk, vil frivilligt vidne for en amerikansk senatskomité om de amerikanske priser på selskabets populære lægemidler Wegovy og Ozempic. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Lars Fruergaard Jørgensen skal vidne foran det amerikanske senats udvalg for sundhed, uddannelse, arbejde og pension, som Bernie Sanders er formand for. Ifølge Reuters vil høringen blive holdt i begyndelsen af september.

Kilde: Reuters

Forsker truet efter undersøgelse af forsøgsaber i medicinalindustrien

Den danske forsker og biolog Malene Friis Hansen, som er ansat ved Princeton University i USA, har forsøgt at undersøge, hvordan den udrydningstruede makak-abe ender som forsøgsdyr hos medicinalvirksomheder.

Det skriver Jyllands-Posten. Malene Friis Hansen ville undersøge, hvordan ulovligt handlede aber kunne ende som forsøgsdyr til medicinske forsøg. Hun begyndte dog at modtage trusler fra kriminelle netværk og måtte opgive sin undersøgelse.

Kilde: Jyllands-Posten

FDA giver grønt lys til kræftbehandling fra Bristol Myers Squibb

Den amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndighed, FDA, har godkendt en ny behandling til solide tumorer fra medicinalselskabet Bristol Myers Squibb. Det skriver mediet Fierce Pharma.

Behandlingen Augtyro, som er en tyrosinkinasehæmmer, er målrettet patienter på mindst 12 år, der har en solid tumor med en såkaldt NTRK-genfusion. De skal desuden tidligere have modtaget anden behandling eller ikke have nogen alternativ behandling.

Kilde: Fierce Pharma

Rapport: Danmark indtager femteplads over adgang til medicin i EU

Danmark er på en femteplads, når det kommer til adgang til ny medicin i EU. Det viser en ny rapport, som har undersøgt tilgængeligheden af lægemidler, der har fået markedsføringstilladelse i EU.

Det er den europæiske brancheorganisation for lægemiddelproducenter EFPIA, som står bag rapporten. Rapporten viser, at der i Danmark er adgang til 109 ud af 167 godkendte lægemidler i perioden fra 2019 til 2022. Der er fuld adgang til 29 pct. og ‘begrænset tilgængelighed’ til 36 pct.

Kilde: EFPIA

Annonce

Er innovativ medicin i DK et spørgsmål om held?

Jeg er inviteret med til Folkemødet for at diskutere om ’innovativ medicin er et rent lotteri i Danmark’ lørdag d. 15.juni. Og jeg har sagt stort JA, fordi vi alt for ofte efterlader patienterne som gidsler mellem super høje priser fra medicinalfirmaerne og lav risikovillighed hos sundhedsmyndighederne, skriver Tove Holm-Larsen, adm. direktør i virksomheden Silvi.ai og professor i sundhedsøkonomi.