Teva bliver afvist af endnu en amerikansk indkøbsgigant

USA’s tredjestørste indkøber af medicin har afvist at yde tilskud til behandling med Tevas migrænebehandling. Dermed har to ud af tre af de magtfulde amerikanske mellemmænd vendt tomlen nedad til Tevas nye migrænemedicin.
For topchef i Teva, danske Kåre Schultz, er det et horn i siden, at to ud af tre af de største amerkanske indkøbsorganisationer nu har fravalgt Tevas migrænehåb, Ajovy, på deres lister over tilskudberettigede lægemidler. | Foto: Ritzau Scanpix/Ida Munch
For topchef i Teva, danske Kåre Schultz, er det et horn i siden, at to ud af tre af de største amerkanske indkøbsorganisationer nu har fravalgt Tevas migrænehåb, Ajovy, på deres lister over tilskudberettigede lægemidler. | Foto: Ritzau Scanpix/Ida Munch

Den israelske medicinalkoncern Teva, som har danske Kåre Schultz som topchef, må endnu en gang se sig forbigået af en af de amerikanske storindkøbere af medicin, de såkaldte pharmacy benefit manager (PBM).

Først var det således Express Script, USA største PBM, der sagde nej tak til at optage Tevas nye migrænehåb, Ajovy med det generiske navn fremanezumab, på sin liste over godkendte lægemidler.

Nu er så det UnitedHealth Group-ejede OptumRx, USA’s tredjestørste indkøber af medicin, der ligesom Express Script har valgt Ajovy fra på bekostning af migrænerivalerne Aimovig (erenumab) fra amerikanske Amgen og Emgality (galcanezumab) fra Eli Lilly.

Som en slags mellemmænd forhandler indkøbsorganisationerc - PBM’erne - priser på og dækning af lægemidler med medicinalselskaber og udstikker retningslinjer til private sygekasser om, hvilke lægemidler der skal være tilskudsberettigede.

I USA sidder de tre største PBM’ere på en meget stor del af den samlede indkøbskraft, da de tilsammen kontrollerer over 70 procent af det amerikanske marked.

Det er derfor af afgørende betydning for selskaberne at komme på de eftertragtede lister, og Teva kan i den forbindelse glæde sig over, at Ajovy trods alt har fundet nåde hos den tredje af de store indkøbere, CVS Health Corp, der forleden valgte Ajovy og Emgality til og Amgens Aimovig fra.

CVS driver en af de største apotekerkæder i USA og råder over PBM’en Caremark Rx, som er den næststørste i landet.

Med de nu tre indkøberes tilskudsberettigede lister på plads, kan regnebrættet gøres op: Eli Lillys Emgality fandt nåde hos alle de tre PBM’er, Tevas Ajovy kun hos CVS Health Corp, mens Amgens Aimovig er på tilskudslisterne hos Unitedhealthcares Optumrx og Express Scripts.

Et kapløb mellem tre giganter

Som antydet pågår der for tiden et regulært kapløb om at være først og bedst i klassen af såkaldte CGRP-hæmmere (calcitonin gene-related peptide), hvor man søger at hæmme hjernens CGRP-receptor, der produceres i både perifere og centrale nerver, og som spiller en rolle i overførslen af smerte.

De gives som månedlige injektioner og er de første lægemidler, der er udviklet specifikt til behandling af migræne. Tidligere behandlinger har således hovedsageligt bestået af lægemidler udviklet mod enten til forhøjet blodtryk eller epilepsi.



Omtrent 39 mio. amerikanere lider af migrænehovedpine, og tal fra GlobalData viser, at det globale salg af midler mod migræne kan nå 8,7 mia. dollars i 2026.

Andre iagttagere har vurderet markedet for CGRP-antistoffer til i USA at være på 8-10 mia. dollars.

Tevas Ajovy, Amgens Aimovig og Lillys Emgality er alle sammen blevet godkendt i USA inden for få måneder af hinanden, først Aimovig, siden Emgality og Ajovy, hvorfor producenterne også har haft travlt med at positionerne sig i markedet. For nyligt blev Ajovy også anbefalet godkendelse i EU, så alle de tre midler nu også inden længe er på markederne i de 28 europæiske lande.

Patentudløb presser Teva

Trods konkurrencen har alle tre selskaber I USA sat listeprisen for deres lægemidler på enslydende 575 dollar per måned eller 6900 dollar på år. PBM'erne har dog i de sidste par år været væsentligt mere aggressive i forhold til at få priserne på produkterne ned, inden de når forbrugerne, hvilket også danske Novo Nordisk har mærket på insulinområdet.

For Kåre Schultz er det afgørende at Ajovy får succes og indtager positionen som kopigigantens vækstdrivere de kommende år.

Det skyldes blandt andet, at midler som det storsælgende sklerosemiddel Copaxone er kommet under et pres fra generiske konkurrenter efter patentudløb, hvorfor Kåre Schultz har brug for andre og flere indtægtskilder.

Den danske topchef har tidligere givet udtryk for, at Ajovy efter en bekostelig lancering fra 2020 vil kunne bidrage positivt til selskabets indtjening. Ifølge Bloomberg spås et salg på omkring 500 mio. dollar i 2022.

Amgens Aimovig omsatte alene i fjerde kvartal sidste år for 95 mio. dollars (620 mio. kr.), og ifølge branchemediet Fiercepharma er flere end 150.000 patienter nu i behandling med Aimovig.

Eli Lilly og Teva fremlægge begge årsregnskaber i de kommende uger.

Stor medicinindkøber vil ikke dække Tevas migrænemiddel 

Teva får migrænehåb dækket af amerikansk indkøbsgigant

Tevas migrænehåb og blockbuster-kandidat står til godkendelse i Europa

Dansk topforsker bag medicinalgiganters revolutionerende migrænemedicin 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også