Teva får migrænehåb dækket af amerikansk indkøbsgigant

USA’s næststørste indkøber af medicin har valgt at optage Tevas nye migrænemiddel på sin liste over dækkede produkter. Det samme gælder for Eli Lillys konkurrerende middel, mens pendanten fra Amgen ikke er kommet med i det gode selskab efter prisforhandlingsrunder.
Kåre Schultz, topchef i Teva, kan glæde sig over, at USA's næststørste medicinindkøber har optaget Tevas migrænehåb på sin liste over tilskudsberettigede lægemidler. | Foto: /ritzau/Cecile Smetana/arkiv
Kåre Schultz, topchef i Teva, kan glæde sig over, at USA's næststørste medicinindkøber har optaget Tevas migrænehåb på sin liste over tilskudsberettigede lægemidler. | Foto: /ritzau/Cecile Smetana/arkiv

Den israelske medicinalkoncern Teva, som har danske Kåre Schultz i spidsen, er kommet i det gode selskab hos den amerikanske sundhedsgigant CVS Health Corp, der efter en række prisforhandlinger har valgt at optage Tevas migrænehåb, lægemidlet Ajovy (fremanezumab) på en liste over godkendte lægemidler.

CVS driver en af de største apotekerkæder i USA og råder over en såkaldt pharmacy benefit manager (PBM), Caremark Rx, som er den næststørste i landet.

PBM'er er selskaber, der som en slags mellemmænd forhandler priser på og dækning af lægemidler med medicinalselskaber og udstikker retningslinjer til private sygekasser om, hvilke lægemidler der skal være tilskudsberettigede.

I USA sidder de tre største indkøbsorganisationer – PBMer – på en meget stor del af den samlede indkøbskraft, da de tilsammen kontrollerer over 70 procent af det amerikanske marked.

Det er derfor af afgørende betydning for selskaberne at komme på de eftertragtede lister, og en aktie i Teva blev da også mere end 2 pct. værd ovenpå nyheden om Ajovy, som Kåre Schultz har udnævnt som en af kopigigantens helt store vækstdrivere de kommende år.

Det skyldes blandt andet, at midler som det storsælgende sklerosemiddel Copaxone kommer under et voksende pres fra generiske konkurrenter, hvorfor Kåre Schultz har brug for andre og flere indtægtskilder.

Kåre Schultz har tidligere givet udtryk for, at midlet efter en bekostelig lancering fra 2020 vil kunne bidrage positivt til selskabets indtjening. Ifølge Bloomberg spås et salg på omkring 500 mio. dollar i 2022.

Et kapløb mellem tre giganter

Der pågår for tiden et regulært kapløb om at være først og bedst i klassen af såkaldte CGRP-hæmmere (calcitonin gene-related peptide), hvor man søger at hæmme hjernens CGRP-receptor, der produceres i både perifere og centrale nerver, og som spiller en rolle i overførslen af smerte.

De gives som månedlige injektioner og er de første lægemidler, der er udviklet specifikt til behandling af migræne.

Udover Tevas Ajovy er også Eli Lilly på banen med migrænemidlet Emgality (galcanezumab), der adresserer samme signalvej som Ajovy, men som også synes at virke på klyngehovedpine.

Emgality fandt også nåde hos CVS og er nu også at finde under de tilskudsberettigede lægemidler, mens den tredje og sidste af de store migrænemiddel-producenter, amerikanske Amgen med lægemidlet Aimovig måtte se sig forbigået af forhandlerne fra CVS. Aimovig promoveres i Europa af Novartis.

Omtrent 39 mio. amerikanere lider af migrænehovedpine, og tal fra GlobalData viser, at det globale salg af midler mod migræne kan nå 8,7 mia. dollars i 2026. Andre iagttagere har vurderer markedet for CGRP-antistoffer til i USA at være på 8-10 mia. dollars.

Tevas Ajovy, Amgens Aimovig og Lillys Emgality er alle sammen blevet godkendt inden for få måneder af hinanden, først Aimovig, siden Emgality og Ajovy, hvorfor producenterne også har haft travlt med at positionerne sig i markedet.



Alle tre selskaber har dog sat listeprisen for deres lægemidler på 575 dollar per måned eller 6900 dollar på år.

PBM'erne har dog i de sidste par år været væsentligt mere aggressiv i forhold til at få priserne på produkterne ned inden de når forbrugerne, hvilket også danske Novo Nordisk har mærket på insulinområdet.

Nyheden fra CVS er for Teva en kærkommen oprejsning, efter at den største af USA's magtfulde PBM'er, Express Scripts, tilbage i oktober sidste år valgte at ekskludere Ajovy fra listen over godkendte produkter, mens Amgens Aimovig og Lillys Emgality omvendt blev fundet prisværdige nok til at komme på listen hos Express Scripts.

Antallet af amerikanere, der følger Express Scripts' liste kaldet "National Preferred Formulary" er nær ved 25 mio.

Tidligere behandlinger har hovedsageligt bestået af lægemidler udviklet mod enten til forhøjet blodtryk eller epilepsi.

Udviklingen af de nye midler er alle baseret på forskning udført af den danske professor, overlæge i neurologi og stifter af Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet i Glostrup, Jes Olesen.

Stor medicinindkøber vil ikke dække Tevas migrænemiddel 

Teva får godkendt nyt migrænemiddel i USA

Dansk topforsker bag medicinalgiganters revolutionerende migrænemedicin

Amgens højtprofilerede migrænemiddel render ind i problemer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også