EU's medicinske direktør er dansker. Hvad holder ham vågen om natten?

PODCAST: EU's magtfulde lægemiddelagentur, EMA, er de seneste år ramt af en stribe kriser. Altinget interviewer agenturets nye medicinske direktør, Steffen Thirstrup. Et interview om, hvordan EU's medicinvagthund kommer helt på benene igen, håndtering af nye banebrydede behandlinger, dyr medicin og Europas afhængighed af kinesisk medicin. 
  

Som medicinsk direktør i EMA er Steffen Thirstrup en af de mest centraltplacerede danskere i EU-systemet på sundhedsområdet. 
Som medicinsk direktør i EMA er Steffen Thirstrup en af de mest centraltplacerede danskere i EU-systemet på sundhedsområdet. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Seks måneder.

Så lang tid har den danske læge Steffen Thirstrup siddet i stolen som medicinsk direktør i det europæiske lægemiddelagentur, EMA. Han er gæst i denne udgave af Altingets Sundhedspolitiske Podcast.

I sit nye job er Steffen Thirstrup en af de mest centralt placerede danske embedsmænd på sundhedsområdet i EU, hvor agenturet sammen med medlemslandenes lægemiddelstyrelser har ansvaret for få godkendt ny medicin og overvåge de omkring 14.000 forskellige typer medicin for bivirkninger.

De seneste år er de 27 landes fælles lægemiddelagentur gået fra krise til krise.

Brexit betød et stort tab af britisk ekspertise.

EMA nåede efter brexit kun lige at flytte hovedkvarteret fra London til Amsterdam, før Corona-pandemien kastede Europa og EMA ud i den største sundhedskrise siden 2. verdens krig.

Steffen Thirstrup fortæller om de udfordringer, som han ser, at EMA og de nationale sundhedsvæsener står overfor. 

Blandt emnerne er:

  • Hvem er Steffen Thirstrup og hvad er EMA?
  • Hvad holder en medicinsk direktør vågen om natten?
  • Hvor presset er EMA efter fire års krise-tilstand?
  • Hvem bliver mest presset af revolutionerende behandlinger EMA eller de enkelte sundhedsvæsener?
  • Læg mærke til forkortelsen HTA.
  • Hvorfor går de store medicinske fremskridt uden om psykiatrien? 

 

Fra interviewet: 

Hvad er din største bekymring for EMA og Europas sundhedsvæsener?

”Om vores netværk (EMA og medlemsstaternes lægemiddelstyrelser) bliver ved med at være funktionsdygtigt. At vi fortsat kan blive ved med at løse vores opgaver på højeste kvalificerede plan, at vi kan tiltrække vores medarbejde og fastholde dem. Og så er jeg også lægefagligt bekymret for de pressede europæiske sundhedsvæsener”. 

På hvilke områder er Thirstrup misundelig på EMA’s amerikanske pendant, FDA:

”FDA har ressourcer til at kunne starte forskningsprojekter meget hurtigere, end vi kan i Europa. Hvis EMA vil initiere forskning, kan vi godt finde pengene, men så skal vi finde nogen, som vil udføre det. Der kan jeg godt være lidt misundelig på, at FDA har et link direkte til NIH (National Institute of Health)”

Hvor er Thirstrup slet ikke misundelig på FDA:

”FDA er mere centralistisk i forhold til at kunne træffe nogle beslutninger. Men mit indtryk er også, at det er meget mere bureaukratisk, end det burde være.”

Læren af at være afhængig af russisk gas og Kinas produktion af medicin og råstoffer.

”Vi kan ikke kun satse på dialogen med Kina. Min personlige holdning er, at vi som europæere må satse på mere produktion i Europa og gøre os mindre afhængige af Kina (som producent af medicin råstoffer til medicin).”  

Hvorfor godkender EMA også ny medicin, som stort set ikke er bedre end eksisterende medicintyper, som allerede er godkendt:

”De små skridtvise forbedringer er også med til drive innovationen fremad og skabe konkurrence, der kan sænke prisen på medicin.”


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steffen Thirstrup

Medicinaldirektør (chief medical officer), Det Europæiske Lægemiddelagentur
ph.d. (Aarhus Uni. 1998), cand.med. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00