Nu kan gravide også blive behandlet for hudlidelsen psoriasis

Tidligere har gravide måttet stoppe behandlingen for psoriasis på grund af risiko for abort og skader på fostret

Ny behandlingsform giver kvinder mulighed for at fortsatte psoriasisbehandling under graviditeten (Foto: Maria Hedegaard/Ritzau Scanpix) (Foto: © MARIA HEDEGAARD, Scanpix)

For hoveddelen af de 165.000 danskere, der lever med psoriasis, findes der i dag relativt gode behandlingsmuligheder.

Lige indtil at man som kvinde ønsker at blive gravid. For før man dropper præventionen, er man oftest nødt til at stoppe sin behandling for psoriasis.

- Den hidtidige medicin er direkte fosterskadelig. Den kan medføre misdannelse, for tidlig fødsel eller for små fostre, som ikke er levedygtige, forklarer ledende overlæge og professor ved Dermato-Venerologisk Afdeling og Videncenter for Sårheling på Bispebjerg Hospital, Simon Francis Thomsen.

Behandlingsstoppet medfører at sygdommen for disse kvinder ofte blusser op. Men nu har forskerne fået godkendt en ny type behandling, der også kan bruges til kvinder, der planlægger eller er gravide:

- Vi har nu et lægemiddel til omkring 60.000 kvinder, der ikke hidtil har kunne blive behandlet effektivt, så vi forventer at det bliver en meget stor gevinst for mange af vores patienter, fortæller Simon Francis Thomsen.

Giftige stoffer vandrer over moderkagen

Psoriasis debuterer ofte i 15-30 års alderen og giver karakteristiske, store røde pletter dækket af skæl.

Sygdommen skyldes en fejlreaktion i immunforsvaret, og både arvelige og miljømæssige komponenter spiller ind i sygdomsforløbet.

I dag findes der en række behandlinger. I lettere tilfælde er det fx salver og sollys. I svære tilfælde bruges immundæmpende behandlinger.

Men det har blandt andet vist sig, at de aktive stoffer, som bruges i behandlingen, kan vandre over moderkagen fra mor til barn. Derfor er behandlingerne skadelige for fostre.

Fertilitet og lyst daler

Når man stopper behandlingen, blusser sygdommen op.

Og Simon Francis Thomsen og hans kollegaer formoder, at der er en sammenhæng mellem den inflammatoriske sygdom og nedsat fertilitet hos mange af de kvinder, der netop ønsker at blive gravide.

Derudover kan sygdommen også være så dominerende, at kvinderne mister lysten til sex, der som bekendt ellers kan føre til graviditet:

- Der kan være det problem, at de ikke har lyst til at indgå i et fysisk forhold med deres partner eller ikke er i stand til at udføre et samleje på grund af deres sygdom, fortæller Simon Francis Thomsen.

Ny behandling er meget effektiv

I modsætning til de eksisterende immundæmpende behandlinger til psoriasis overføres det aktive stof i den nye behandling, certolizumab pegol, ikke fra moderen til fosteret.

Derfor kan det anvendes af fertile kvinder før, under og efter deres graviditet, og mens de ammer.

Og Simon Francis Thomsen vurderer, at behandlingen er lige så effektiv som de fosterskadelige alternativer.

- Det, der er den store ændring fra tidligere behandlinger, er, at man kan rette behandlingen mod det specifikke signalstof, som man mener, er fejlreguleret ved psoriasis. Det vil sige, at man hæmmer et signalstof i kroppen hos de her kvinder, og på den måde meget effektivt kan behandle psoriasis.

I Danmark er lægemidlet godkendt under navnet Cimzia.