Tilbagekaldelse af blodtryksmiddel breder sig: Endnu en fabrik er forurenet

Den verdensomspændende tilbagekaldelse af blodtryksmidlet valsartan, som blandt andet blev importeret til Danmark af Orifarm, breder sig nu, da en indisk fabrik også har brugt den fremstillingsmetode, der har forurenet midlet på en kinesisk fabrik.
Foto: Thomas Borberg/POLFOTO/arkiv
Foto: Thomas Borberg/POLFOTO/arkiv

Både det europæiske og det amerikanske lægemiddelagentur har over de seneste måneder arbejdet for at få styr på de partier af blodtryksmidlet valsartan, der blev produceret på en kinesisk fabrik, som har forurenet lægemidlet.

Nu breder problemet sig imidlertid, da de amerikanske sundhedsmyndigheder har opdaget, at også valsartan produceret på en fabrik i Indien er forurenet.

Det skriver sundhedsmyndighederne, FDA, i en meddelelse til offentligheden.

Den indiske fabrik tilhører selskabet Hetero Labs/Camber Pharmaceuticals, som fremstiller valsartan på en måde, der minder om metoden på den kinesiske fabrik, der tilhører selskabet Zhejiang Huahai Pharmaceuticals.

I valsartan fremstillet på fabrikkerne har sundhedsmyndighederne fundet stoffet N-nitrosodimethylamin (NDMA), som kan være kræftfremkaldende, og sundhedsmyndighederne har en mistanke om, at det er opstået som følge af en utilsigtet kemisk reaktion ved fremstillingen af valsartan.

Til Ingeniøren har Lægemiddelstyrelsen fortalt, at det muligvis er et opløsningsmiddel, der er skyld i den kemiske reaktion.

I Danmark har blandt andet Orifarm parallelimporteret valsartan fremstillet af Zhejiang Huahai Pharmaceuticals. Også valsartan fra israelske Teva, der som bekendt har Kåre Schultz ved roret, er omfattet af den globale tilbagekaldelse.

Der er på trods af forureningen ikke grund til at frygte et kræftudbrud hos blodtrykspatienter. Det europæiske lægemiddelagentur, EMA, har foretaget en undersøgelse af det kinesisk-producerede valsartan, der viser, at forureningen af NDMA formentlig har ført til ét ekstra kræftudbrud for hver 5000 patienter, der har taget valsartanen ved maksimum dosis hver dag i syv år.

Til sammenligning bliver 1500 danskere behandlet med valsartan ifølge Lægemiddelstyrelsen, og hertil skal man huske, at det ikke er al valsartan, der er forurenet.

FDA skriver derudover, at mængden af NDMA i den indisk-producerede valsartan er mindre end i den kinesisk-producerede valsartan.

To Teva-midler tilbagekaldt i indsats mod forurenet blodtryksmedicin

Lægemiddelstyrelsen tilbagekalder blodtryksmedicin fra blandt andet Orifarm 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også