Forskere finder sammenhæng mellem internetsøgninger og recepter på ADHD Et hold af forskere fra USA har brugt data fra Google Trend til at undersøge søgninger på ADHD-medicin og fundet en sammenhæng med udskrevne recepter. Det kan være et brugbart værktøj til at sikkerhedsovervåge, lyder det fra professor Anton Pottegård.
Der er alt for lidt viden om effekt af medicin til børn med psykiske lidelser Der bliver lavet alt for få forsøg med medicin til børn med psykiske lidelser, viser nyt review i The Lancet Psychiatry. Vi har behov for meget mere viden om effekt og bivirkninger af den medicin, som vi bruger off-label til børn med psykiske lidelser, siger professor og overlæge Pia Jeppesen.
Kan de gode historier give nyt liv i debatten om psykiatrien? Alt for længe har vi samlet på ulykkelige og negative historier om psykiatrien. Det er på tide, at vi begynder at fremhæve de historier, der skaber håb og afliver fordomme. Skriv en kommentar
ADHD-medicin under graviditeten skader ikke barnet Ny dansk forskning afviser, at det skader barnet, når mor tager ADHD-medicin under graviditeten. Det er vigtigt at få slået fast, i og med at flere og flere kvinder i den reproduktive alder benytter medicin til at kontrollere deres ADHD, siger forsker.
Kontroversielt Cochrane-review om ADHD-medicin opdateret – men konklusionen er den samme Det skabte debat, da et omfattende Cochrane-review i 2015 pegede på, at der var store mangler i viden om effekten af brugen af methylphenidat til børn og unge med ADHD. Nu har forskerne lavet en endnu større gennemgang af den videnskabelige litteratur på området, men konklusionen er stadig den samme: Det er usikkert, om medicinen har nogen effekt på ADHD-symptomer og på adfærdsproblemer, og det ser ud til, at methylphenidat slet ikke forbedrer børn og unges livskvalitet.
Psykedeliske lægemidler står på spring: På vej til behandling af depression, angst og PTSD Der forskes lige nu intensivt i behandling af blandt andet behandlingsresistent depression, angst og PTSD med klassiske psykedeliske stoffer som psilocybin og LSD. Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) forbereder både sig selv og virksomheder på, hvad der skal til, for at et psykedelisk stof kan anbefales til behandling i EU.
Stigning i brug af psykofarmaka blandt børn og unge efter pandemien Børn og unge rapporterede selv, at de oplevede nedsat mental trivsel under pandemien. Nu viser ny forskning, at det også kan ses i forbruget af psykofarmaka og antallet af nye diagnoser med psykiatriske lidelser. Vi skal være opmærksomme på de her børn fremadrettet, siger forsker.
Nyt studie: Demens og antipsykotisk medicin kan være en dødbringende cocktail Ny dansk forskning viser, at risikoen for at dø stiger med 35 pct., hvis personer med demens behandles med antipsykotisk medicin. Professor opfordrer til fornyelse af demenshandlingsplanen.
QT-forlængende lægemidler er kun sjældent dødsårsagen i retsmedicinske obduktionssager Over tre år har Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet haft over 1.000 afdøde til obduktion. Kun i syv tilfælde var der ingen anden forklaring på dødsfaldet end behandling med QT-forlængende lægemidler.
Antidepressiv medicin under graviditeten kan påvirke børns skolegang Danske forskere har i et stort studie fundet en sammenhæng mellem mors forbrug af antidepressiv medicin under graviditeten og barnets resultater i de nationale test i matematik. Tingene skal vejes op imod hinanden, siger forsker.