Banebrydende Parkinsonsforsøg med stamcelleterapi lover godt Danske og svenske forskere har udviklet en revolutionerende stamcelleterapi til patienter med Parkinsons sygdom, hvor læger med stamceller erstatter de ødelagte dopaminproducerende celler i hjernen. De første fire patienter er allerede behandlet med stamcelleterapien, og nu øger forskerne dosis.
Overlæge: Behandling af migræne med atogepant er meget sikker Forskere har samlet data fra flere studier for at undersøge, om behandling af patienter med migræne med atogepant i op til ét år er sikkert og veltolereret. Det er det, viser forskningen, og det kan læger nu berolige deres migrænepatienter med, siger leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine.
Topforsker: Nye lægemidler og ringe kvalitet af assays i fokus på stor hovedpinekongres Professor og overlæge Messoud Ashina fra Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet og leder af Nationalt Videncenter for Hovedpine fortæller, at der til den årlige European Headache Congress især blev talt om behandling med gepanter i den kliniske hverdag, om de kommende lægemidler til behandling af migræne og om, at forskere formentlig ikke kan bruge mange af deres forskningsresultater til noget som helst, fordi de er baseret på unøjagtige målemetoder.
Studie kortlægger nye måder, migræneanfald bliver udløst på Forskere fra Dansk Hovedpine Center har afdækket nye mekanismer, som er med til at udløse migræneanfald. Det kan muligvis være med til at forklare, hvorfor medicin mod migræne ikke virker for alle patienter. Professor bag forskningen håber, at opdagelsen kan stimulere lysten til at udvikle ny migrænemedicin.
Overlæge om medicin til Alzheimers: »Fremtiden ser lovende ud« Efter årtiers stilstand er der omsider fremgang i de medicinske behandlinger til Alzheimers. Amerikanske Eli Lilly har for nylig offentliggjort positive resultater fra et fase 3-forsøg, mens EMA er i gang med at vurdere et andet lægemiddel fra Eisai og Biogen.
FDA er begejstrede for Lundbeck-middel til personer med Alzheimers – dansk overlæge siger nej tak Midt i april udtrykte et ekspertpanel under FDA stor begejstring for Lundbecks skizofreni- og depressionsmiddel Rexulti til behandling af agitationer hos personer med Alzheimers. Dansk overlæge undværer dog gerne lægemidlet i Danmark og mener, at der skal helt andre tilgange til af løse problemet med agitationer hos personer med Alzheimers.
Et nyt kapitel inden for behandling af Alzheimers Alzheimers-medicin baseret på laboratoriefremstillede antistoffer vurderes lige nu i Det Europæiske Medicinagentur, EMA. Medicinen har – som de første midler nogensinde – en sygdomsmodificerende effekt på den frygtede demenslidelse.
Her er højdepunkterne fra årets amerikanske sklerosekongres Årets kongres for Americas Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ACTRIMS) løb af stablen i slutningen af februar med en stjerneparade af den nyeste forskning inden for multipel sklerose. Dagens Medicin har samlet en buket af de mest interessante forskningsresultater fra kongressen.
Mavenclad imponerer blandt danske patienter med multipel sklerose Fire år med Mavenclad til danske patienter med multipel sklerose er opløftende læsning, viser nyt studie. Patienterne oplever markant færre attakker og mindre sygdomsprogression. Desuden kommer behandlingen med næsten ingen bivirkninger.
Statiner frikendt for at øge risikoen for hjerneblødning Et nyt studie frikender statiner for at øge risikoen for første gangs hjerneblødninger. Det ser faktisk ud til, at statiner i stedet er forbundet med en lavere risiko for første gangs hjerneblødning, og det er godt nyt for dem, der har været bekymret omkring brugen af statiner til at sænke kolesteroltallet.