Lange sagsbehandlingstider lammer forskningen i Region Hovedstaden Sidste år overskred hovedstadens videnskabsetiske komiteer sagsbehandlingstiden i mere end ni ud af ti sager. Problemerne med lange ventetider går flere år tilbage og har allerede kostet forskningssamarbejder, tid og penge. Nu vil regionen komme sagsbunkerne til livs.
Vægttabsmedicin er på vej ind i en ny æra – men det er ikke uden udfordringer Revolutionerende vægttabsmedicin ser i disse år dagens lys og leder til hidtil uset store vægttab. Kampen mod fedmeepidemien udkæmpes i medicinalselskabernes laboratorier, men det er ikke uden udfordringer at forsøge at komme overvægt til livs med medicin.
Her er de fem mest indflydelsesrige forskere inden for biofarma Branchemediet Fierce Pharma har udpeget de fem mest indflydelsesrige aktive biofarma-forskere i verden i dag. Deres bedrifter kan tage pusten fra enhver.
»Er der en stigning af hepatitis af ukendt årsag hos børn eller ej?« Sammen med hepatologer verden over leder overlæge Marianne Hørby Jørgensen efter årsagen til et uforklarligt internationalt sygdomsudbrud af hepatitis af ukendt årsag. Tesen er, at de mange nedlukninger har gjort børn mere udsatte for en virus, der er kendt for at kunne forårsage leversvigt.
Topforsker om paradoks: »Kliniske forsøg får ikke nok opmærksomhed« Op mod 20 procent af sundhedsvæsenets behandlinger kan være unødvendige, og selvom kliniske forsøg kan kaste lys over spild og overbehandling, bliver det ikke prioriteret tilstrækkeligt, mener Anders Perner, overlæge og næstformand i Lægevidenskabelige Selskaber (LVS). Med en ny pris vil LVS og otte andre organisationer hylde nogle af de mennesker, der beskæftiger sig med klinisk forskning og bidrager til bedre behandlinger.
Pædiatere beder Folketinget om hjælp: »Det er efterhånden svært at se forældrene i øjnene« De to overlæger Allan Lund og Peter Born har haft foretræde for Folketingets Sundhedsudvalg for at lægge pres på Sundhedsministeriet, der stadig har Sundhedsstyrelsens anbefaling om indførelse af screening for SMA hos nyfødte under behandling.
QALY-sager presser Medicinrådet i bund: Alarmerede Danske Regioner allerede tilbage i sommer I et opsigtsvækkende brev stilet til direktøren for Danske Regioner skrev Medicinrådets formænd allerede sidste sommer, at 16 uger til sagsbehandling af QALY-sager var urealistisk. Danske Regioner har endnu ikke taget stilling, og i dag er Medicinrådet plaget af massive tidsoverskridelser på QALY-sager.
Forskning i kvindesygdomme lever i skyggen Selvom kvinder udgør halvdelen af befolkningen, er kvindesygdomme kulturelt og systemisk et forskningsmæssigt underprioriteret område. Forskere oplever, at det er ualmindeligt svært at få finansiering til forskning i kvindesygdomme. Der er dog ved at ske små, positive ændringer, men det går langsomt.
Novo i hidsigt brev til Medicinrådet: Et stort tilbageskridt for diabetesbehandlingen Den øverste ledelse i Novo Nordisks danske afdeling mener, at Medicinrådets nye behandlingsvejledning for type 2-diabetes bygger på en yderst tvivlsom metode. Firmaet frygter nu, at den vil føre til en dårligere behandling af patienterne og flere udgifter til sundhedsvæsenet.
Juraeksperter blåstempler brug af off-label i Medicinrådet: Det er sobert og velargumenteret To juridiske topfolk fra SDU har gransket det retlige fundament for off-label brug. De vurderer, at Medicinrådet godt kan godkende lægemidler off-label samt bruge off-label midler som komparator.