Topforsker om paradoks: »Kliniske forsøg får ikke nok opmærksomhed«

Op mod 20 procent af sundhedsvæsenets behandlinger kan være unødvendige, og selvom kliniske forsøg kan kaste lys over spild og overbehandling, bliver det ikke prioriteret tilstrækkeligt, mener Anders Perner, overlæge og næstformand i Lægevidenskabelige Selskaber (LVS). Med en ny pris vil LVS og otte andre organisationer hylde nogle af de mennesker, der beskæftiger sig med klinisk forskning og bidrager til bedre behandlinger.

Annonce

Takedas middel mod arveligt angioødem viser positive resultater i nyt studie af 2-12-årige

Den japanske medicinalvirksomhed Takeda viser i et netop afsluttet open label fase-3 studie, at deres middel, Takhzyro, mod arveligt angioødem ikke har nogle alvorlige bivirkninger blandt børn i alderen 2-12 år. Det skriver Takeda. 

Studiet har vist, at resultaterne blandt de 2-12 årige var i overensstemmelse med det, der blev set i det kliniske program for patienter fra 12 år og ældre. Der var ingen alvorlige bivirkninger. 

Det resultat glæder Ashley Yegin, der er Global Medical Unit Head, HAE, for Global Medical Affairs hos Takeda.

»Vi er opmuntret af disse resultater, da hvert mål, der nås, indgyder yderligere tillid til potentialet for at bringe en behandlingsmulighed til denne sårbare befolkning,« siger hun.

Kilde: Takeda

Eli Lilly og Almirall opnår lovende fase 3-resultater mod atopisk eksem

Den amerikanske medicinalvirksomhed Eli Lilly og det spanske dermatologiselskab Almirall er i fællesskab ved at udvikle en behandling mod atopisk eksem. 

De to selskaber står nu med positive del-resultater fra et fase 3-studie med midlet lebrikizumab. Det skriver Medwatch

Lebrikizumab er et monoklonalt antistof, der binder sig til IL-13-proteinet, der spiller en central rolle ved type 2-inflammation i huden ved atopisk eksem

Studiet består af fem dele, hvoraf de to første studier, to monoterapeutiske studier, er gennemført med lovende resultater. Den tredje del af studiet har desuden nået både sine primære og sekundære mål. Forud venter de sidste to dele af fase 3-programmet, som er en længerevarende udvidelse samt et open label-studie.

Kilde: Medwatch

Annonce

Kortere antibiotikakurer giver færre resistensgener 

Et nyt amerikansk studie af børn med lungebetændelse viser, at kortere forløb med antibiotika resulterer i færre resistensgener. Det skriver LäkemedelsVärlden

I undersøgelsen fik to grupper af børn med lungebetændelse antibiotika i forskellig tid. Forskerne fandt betydeligt færre resistensgener i afføringsprøver og prøver fra de børn, der fik en kortere antibiotikakur.

Studiet bygger på analyser af afføringsprøver og prøver fra halsen fra i alt 171 børn under 6 år.

Kilde: LäkemedelsVärlden

Danske coronasmittede børn og unge har lav risiko for alvorlige komplikationer og senfølger 

Nyt dansk studie viser, at danske børn og unge smittet med coronavirus har haft meget lav risiko for indlæggelse, alvorlige komplikationer og senfølger. Det skriver Rigshospitalet. 

Studiet har opgjort, hvordan det er gået 74.611 danske børn og unge, som testede positiv for COVID-19 frem til 1. oktober 2021. 

Af dem blev 361 (0,5 pct.) børn og unge indlagt inden for den første måned efter at være blevet smittet med coronavirus, 10 (0,01 pct.) kom på intensivafdelingen, mens 32 (0,05 pct.) udviklede MIS-C (multisystem inflammatory syndrome in children). Tilstanden kan opstå efter en overstået infektion med coronavirus, hvor immunforsvaret ‘trigges’ til at angribe kroppens egne organsystemer.

Studiet viser desuden, at Pfizer og Biontechs COVID-vaccine blandt 229.799 unge i alderen 12-17-år har nedsat risikoen for at teste positiv for COVID-19 med 93 pct. 

Kilde: Rigshospitalet

Paracetamol får sædceller til at spænde ben for sig selv

Paracetamol er under mistanke for at reducere mænds evne til at få børn. Mens ét dansk studie peger på en mulig mekanistisk forklaring, indikerer et andet dansk studie, at sædkvaliteten ikke er i risiko ved sporadisk brug af det smertestillende middel.