To gange ja og fire gange nej fra Medicinrådet

På Medicinrådets 71. rådsmøde blev det til seks nye anbefalinger og en lægemiddelrekommandation. Det får blandt andet betydning for leukæmipatienter, der kan se frem til ny medicin.

Annonce

Første behandling mod RSV anbefalet

CHMP anbefaler, at AstraZenecas og Sanofis antistof til spædbørn Beyfortus (nirsevimab) tages i brug til forebyggelse af respiratorisk syncytialvirus (RSV).

Det skriver AstraZeneca.

CHMP indstiller, at behandlingen godkendes til spædbørn i deres første RSV-sæson.

Hvis antistoffet bliver godkendt, vil Beyfortus være den første og eneste passive enkeltdosis-immunisering til den brede spædbørnsbefolkning, inklusive dem, der er født sunde, til termin eller for tidligt eller med specifikke helbredstilstande.

Kilde: AstraZeneca

Hjælpende hånd til udviklere af ATMP’er

EMA lancerer et pilotprojekt til investigatorer og nonprofitorganisationer, der udvikler lægemidler til avanceret terapi (ATMP). 

Det skriver EMA.

ATMP’er såsom genterapier er baseret på gener, væv eller celler og kan tilbyde banebrydende behandlingsmuligheder til patienter.

Under pilotprojektet vil EMA yde forbedret regulatorisk støtte til op til fem udvalgte ATMP’er. EMA vil guide deltagerne gennem reguleringsprocessen med det formål at optimere udviklingen af ​​ATMP’erne.

Kilde: EMA

Annonce

Smitten med abekopper bremset

Antallet af nye tilfælde med abekopper er faldet over de seneste uger. Over de seneste tre uger har vi kun set fire nye smittetilfælde med abekopper. Derfor er forventningen, at spredningen af abekopper foreløbig er bremset.

Det skriver Sundhedsstyrelsen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er smittet bremset, fordi styrelsen satte ind med anbefalinger og en fokuseret kommunikationsindsats om forebyggelse af smitte med abekopper hos denne målgruppe i samarbejde med blandt andre AIDS-fondet.

Samtidig blev en vaccinationsindsats hurtigt sat i gang.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

EMA hæver gebyr efter inflation

Gebyret for pharmacovigilance, der skal betales til EMA af ansøgere og indehavere af markedsføringstilladelser, stiger med 5,6 pct.

Det skriver EMA.

Stigningen gælder fra 3. oktober 2022 for at afspejle inflationsjusteringerne på 0,3 pct. i 2020 og 5,3 pct. i 2021.

Alle ansøgninger, der modtages af eller har et datalåsepunkt (DLP) den 3. oktober 2022, vil blive opkrævet det aktuelle gebyr og reduktionssatser. Ansøgninger, der modtages eller har en DLP efter denne dato, vil blive opkrævet de justerede takster.

Kilde: EMA

De nye COVID-19-vacciner indvarsler vaccinologiens anden guldalder

De bivalente vacciner er et utrolig effektivt værktøj til at begrænse sygdommens udbrud ved smitte. Erfaring fra COVID-19 sikrer, at vi i fremtiden vil være endnu bedre rustet til hurtigt at kunne udvikle vacciner mod endnu ukendte infektionssygdomme, og det må da være et lille lyspunkt i pandemien, skriver Lars Bo Nielsen, direktør for Lægemiddelstyrelsen.

Hæv ambitionsniveauet for life science-sektoren

Vi nævner ofte, at Danmark er en life science-nation, men vi har brug for en klar, ambitiøs og langsigtet strategi for at kunne realisere det store potentiale og dermed skabe yderligere økonomisk vækst, sundhed og velfærd.