Tarmbakterier peger på ny mulig behandling til personer med sklerose

Mennesker med multipel sklerose har betydelige ubalancer i deres tarmbakterier, hvilket ser ud til at medvirke til, at deres immunsystem bliver overgearet. Måske kan de rette tarmbakterier, de stoffer, som tarmbakterierne laver, eller sågar plantebaseret kost være med til at holde sygdommen mere i ro, siger professor og forskningsleder Oluf Borbye Pedersen.

Annonce

COVID-19-pille skuffer igen

Mercks COVID-19-pille molnupiravir kan ikke forhindre personer i samme husstand som en COVID-19-smittet i selv at blive smittet. Det skriver Reuters.

Konklusionen kommer fra et stort studie med 1.500 personer, der boede sammen med personer, der var i behandling med molnupiravir.

Også Pfizer har måtte sande, at deres COVID-19-pille Paxlovid heller ikke kan gøre noget for personer, der bor sammen med COVID-19-smittede.

Til gengæld er Paxlovid 90 pct. effektiv i forhold til behandling af virussygdommen, mens molnupiravir blot er 30 pct. effektiv.

Kilde: Reuters

RSV-vaccine får regulatorisk forlomme i EU og USA

En RSV-vaccine fra Pfizer kan komme hurtigere på markedet, efter de regulatoriske myndigheder i både USA og Europa har givet sagsbehandlingen en regulatorisk forlomme. Det skriver First Word Pharma.

I Europa gælder den hurtigere sagsbehandlingstid for RSV-vaccinen til forebyggelse af luftvejsinfektioner hos spædbørn, mens det i USA gælder en hurtigere sagsbehandlingstid i forhold til vaccinen til både spædbørn og voksne over 60 år.

Sammen med ansøgningen har Pfizer indsendt data fra MATISSE-studiet, som viste, at vaccinen er i stand til at forhindre 81,8 pct. af RSV-relaterede luftvejsinfektioner hos spædbørn, hvis vaccinen bliver givet til deres mødre under graviditeten.

Sidste år fik AstraZeneca godkendt en lignende vaccine i EU.

Kilde: First Word Pharma

Annonce

NICE-guidelines: Anbefaler tre midler mod COVID-19

Den britiske sundhedsmyndighed NICE har lavet en endelig guideline for behandling af personer med COVID-19 og høj risiko for et alvorligt sygdomsforløb. Det skriver NICE i en pressemeddelelse.

Ifølge guidelines skal risikopersoner have mulighed for behandling med de tre lægemidler Paxlovid, Xevudy og RoActemra. Det er vurderingen fra NICE, at lægemidlerne alle kan betegnes som omkostningseffektive.

Paxlovid er tiltænkt personer, som ikke har behov for supplerende ilt, men som har øget risiko for sygdomsprogression. Xevudy har samme indikation, hvor Paxlovid er kontraindiceret, eller hvor behandling med Paxlovid af anden årsag ikke kan lade sig gøre. RoActemra er anbefalet til behandling af COVID-19 hos voksne, der behandles med systemisk kortikosteroid, og som har behov for vejrtrækningsstøtte.

Da COVID-19 hele tiden udvikler sig, har NICE også lavet nye retningslinjer for opdatering af anbefalingerne, så de hele tiden kan være tidssvarende.

Kilde: NICE

Hæmofili-genterapi godkendt i EU

EU-Kommissionen har godkendt CSL og uniQures AAV5-baserede genterapi Hemgenix til behandling af voksne med alvorlig til moderat hæmofili B uden faktor IX-inhibition. Det skriver First Word Pharma.

Godkendelsen fra EU-kommissionen er baseret på resultaterne fra det igangværende HOPE B-forsøg, der har vist, at Hemgenix kan skabe et stabilt og vedvarende aktivitetsniveau af faktor IX på 36,9 pct. I forsøget reducerede det antallet af årlige blødninger med 64 pct.

Én enkelt infusion med Hemgenix har i forsøget fjernet behovet for profylaktisk behandling hos 96 pct. af patienterne.

Listeprisen for behandlingen kommer ifølge en iagttager, som First Word Pharma har talt med, til at ligge på omkring én mio. dollar pr. patient.

Kilde: First Word Pharma

Ny lægemiddelkandidat giver håb i kampen mod gule stafylokokker

Et schweizisk-hollandsk biotekfirma har udviklet en helt ny type lægemiddel mod gule stafylokokker. Lægemidlet, som angriber bakterier, er blevet undersøgt i vævsprøver fra danske patienter med T-lymfekræft i huden, og resultaterne har været så lovende, at der kan være et klinisk forsøg med denne hårdt prøvede patientgruppe på vej allerede til næste år.

Flere job