Annonce

Medicinrådet med to nye anbefalinger: Prisnedslag gav pote for Astellas

Novartis’ kræftpille alpelisib blev ikke godkendt som en del af standardbehandlingen mod brystkræft på Medicinrådets møde i sidste uge. En undergruppe af leukæmipatienter kan dog se frem til en ny behandlingsmulighed, efter at Medicinrådet anbefalede Astellas Pharmas gilteritinib.

Bavarian Nordics markedsværdi stiger med 7 mia. kr. på 3 dage

Det internationale udbrud af abekopper i Europa og USA har fået Bavarian Nordic, der producerer en vaccine, der er godkendt som behandling mod sygdommen i USA, til at stige med syv mia. kr. i værdi. Det skriver Medwatch.

Det danske biotekselskab er det eneste i verden, der har en vaccine mod sygdommen, og allerede torsdag i sidste uge resulterede udbruddet i, at et ukendt europæisk land placerede en ordre på abekoppevacciner hos firmaet.

Udbruddet af abekopper, der normalt ikke ses uden for visse dele af Afrika, har dermed resulteret i en kursstigning på mere end 100 kr. per aktie, da kursen i dag er i 238 kr.

Kilde: Medwatch

Zealand Pharma præsenterer positive data fra dasiglucagon-studie

Det danske biotekfirma Zealand Pharma løfter nu lidt af sløret for sit fase 3-forsøg, hvor glucagon analogen dasiglucagon er afprøvet på børn med kongenit hyperinsulinisme (CHI). Resultaterne viser, at behandlingen er virksom. Det skriver firmaet i en pressemeddelelse.

Konkret nedsætter behandlingen børnenes behov for iv-glukose med 55 procent sammenlignet med placebo. Samtidig er behandlingen sikker.

Midlet er afprøvet på nyfødte til spædbørn indtil 12 måneder.

Zealand Pharma er så sikre i deres sag, at de på baggrund af studiets resultater nu forventer, at FDA vil godkendelse behandlingen, når firmaet har ansøgt ultimo 2022.

Kilde: Zealand Pharma

Annonce

Danmark donerer 250.000 Moderna-vacciner til Bhutan

En kvart million doser COVID-19-vacciner fra Moderna er nu på vej til borgere i Bhutan i Sydasien. Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Vaccinerne er doneret ad den danske stat via SSI til Royal Government of Bhutan, Ministry of Health.

Danmark har i længere tid samarbejdet med andre europæiske lande og Udenrigsministeriet for at finde lande, der vil modtage vores overskydende vacciner.

Det har vist sig at være vanskeligt som følge af en faldende global efterspørgsel på COVID-19-vacciner, i takt med at også COVAX – den internationale vaccinealliance under WHO, der blev stiftet tidligt i coronapandemien – også får sværere og sværere ved at afsætte vaccinerne til udviklingslandene.

Kilde: Sundhedsministeriet

Uændret brug af antipsykotika blandt ældre borgere med demens

Hver femte ældre borger med demens fik antipsykotika i 2021. Det er samme niveau som foregående år trods en målsætning om at nedbringe brugen. Det skriver Sundhedsdatastyrelsen sin hjemmeside.

Som en del af den nationale demenshandlingsplan blev der i 2016 sat et nationalt mål om at halvere forbruget af antipsykotika hos borgere med demens frem mod 2025. Men trods tiltagene er det endnu ikke lykkedes at nedbringe brugen af antipsykotia til ældre med demens.

Den sundhedsfaglige anbefaling er kun at bruge antipsykotika i meget begrænset omfang til borgere over 65 år med demens. Alligevel indløste 20 pct. af de ældre borgere med demens mindst én recept på antipsykotika i 2021.

Kilde: Sundhedsdatastyrelsen

Efter to uger med restordre: Novo Nordisk med nye forsyninger

Siden begyndelsen af maj har både Novo Nordisk og parallelimportører meldt om svigt på det hurtigtvirkende insulin aspart, men ifølge den danske diabetesgigant er forsyningskæderne nu genoprettet. Diabetesforeningen og apotekerne melder ikke om mangelsituationer hos borgere med diabetes.

Flere job