Ny lov vil styrke apotekernes rolle i sundhedssektoren

En ny apotekerlov forventes vedtaget i denne måned. Med den får landets apoteker bedre muligheder for at løse nye opgaver og aflaste andre dele af sundhedssektoren, som er under pres. Men den lægger også op til en risiko for skæv omfordeling, skriver Jesper Gulev Larsen, formand for Danmarks Apotekerforening.

Annonce

Lægemiddelstyrelsen leder efter nyt rådsmedlem

Der mangler et nyt medlem til Rådet for Lægemiddelovervågning. Det skriver Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse. Rådet skal bl.a. komme med anbefalinger til information om lægemidler og bivirkninger.

Der er ansøgningsfrist 17. maj. Der sidder i alt ti medlemmer i rådet, som er repræsentanter for bl.a. apotekere, virksomheder og patienter.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Studie: Kvinder på vej i overgangsalder har højere risiko for depression

Kvinder, der er på vej ind i overgangsalderen ― en periode, som på engelsk betegnes som perimenopause ― har højere risiko for at udvikle depression. Det viser et nyt studie, som forskere fra University of College London står bag.

Kvinderne havde 40 pct. højere risiko for at udvikle depression sammenlignet med de kvinder, som ikke oplevede symptomer på overgangsalderen. Resultaterne er publiceret i Journal of Affective Disorders.

Kilde: University College London

Fugleinfluenza spreder sig til malkekvæg i USA

Fugleinfluenzaen H5N1 har spredt sig til malkekvæg flere steder i USA. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. Det vækker bekymring for, om virussen kan sprede sig til mennesker gennem mælk.

Der er rapporteret smittetilfælde i besætninger af malkekvæg i ni forskellige stater bl.a. Texas, Michigan, Ohio, North Carolina og New Mexico. Det er ikke kun kvæg, som er blevet smittet. Siden 2022 er mere end 90 mio. kyllinger også blevet smittet med fugleinfluenza.

Kilde: Reuters

Rapport finder sammenhæng mellem overvægtige børn og coronapandemi

En ny rapport viser, at der er sammenhæng mellem stigende overvægt hos børn i alderen fra syv til ni år og coronapandemien. Det skriver verdenssundhedsorganisationen WHO i en pressemeddelelse.

Rapporten har undersøgt data fra 17 lande bl.a. Portugal, Italien og Bulgarien. Undersøgelsen viste f.eks., at 36 pct. af børnene brugte mere tid på sociale medier, på at se fjernsyn og spille onlinespil i hverdagen under pandemien.

Kilde: World Health Organization

Annonce

Medicinrådet har sat barren højt for ny kræftmedicin

Selvom de kliniske data er de samme, afviser Medicinrådet flere nye kræftlægemidler end myndighederne i andre lande. Det virker langt fra overbevisende, at der er så store forskelle på rådets vurderinger sammenlignet med andre lande, skriver Finn Ziegler, direktør i VAPOS Consulting.