Stor hjertekongres bringer specialerne tættere sammen

Årets hjertekongres for American Heart Association havde fokus på sammenhængen mellem hjertesygdom, nyresygdom og diabetes. Professor og overlæge Peter Gæde kommer her med sit bud på, hvad der var det mest interessante på kongressen.

Annonce

Knap halvdelen arbejder trods sygdom

I løbet af det seneste år er godt halvdelen af danskerne taget på arbejde med symptomer på sygdom. 

Det skriver Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen står bag en en ny undersøgelse af adfærden i forbindelse med sygdom foretaget blandt 1.528 danskere i september 2022.

41 pct. af de adspurgte er det seneste år mødt op med symptomer som træthed og ømhed i kroppen, mens 36 pct. er mødt op med løbende næse.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Generikaproducent punger ud

Sandoz investerer 372 mio. kr. i en udvidelse af firmaets produktionskapacitet af penicilliner.

Det skriver Sandoz.

Investeringen er en del af firmaets plan om at investere omkring 750 mio. euro i produktion af oral amoxicillin, som er et af indholdsstofferne i penicillin.

Kilde: Sandoz

Annonce

GSK’s kræftmiddel fejler

GSK’s head to head-studie, der sammenligner firmaets ADC Blenrep (belantamab mafodotin), kunne ikke matche konkurrenten Calgenes Imnovid (pomalidomid).

Det skriver GSK.

Sammenligningen fandt sted i GSK’s fase 3-studie DREAMM, hvor Blenrep ikke nåede det primære endepunkt, som var at nå Imnovids progressionsfri overlevelse. 

GSK, der allerede har fået en godkendelse fra FDA til behandling af patienter med myelomatose med Blenrep efter flere linjers behandling, er nu i dialog med FDA om fremtiden for Blenrep.

Kilde: GSK

Medicin kan påvirke fosteret

EMA anbefaler en øget fosterovervågning fra uge 20 og frem ved systemisk brug af gruppen af lægemidler klassificeret som de såkaldte NSAID.

Det skriver Lægemiddelstyrelsen.

NSAID er en forkortelse for Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs. Non-steroidal betyder, at de ikke indeholder steroider (binyrebarkhormoner).

Data viser, at brug af NSAID hos gravide fra svangerskabsuge 20 og frem medfører en øget risiko for nyrepåvirkning af fosteret, nedsat mængde fostervand samt risiko for hjertepåvirkning.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen