kræft
Sådan omgår kræftceller stråleterapi – og sådan kan vi stoppe det
Kræftceller har en evne til at komme igen efter stråleterapi, og nu har forskere fundet ud af, hvordan de gør. Opdagelsen gør det muligt at udvikle nye former for medicin, der i kombination med stråleterapi kan ramme kræften endnu hårdere.
debat
Mange tusinde danskere lider i stilhed af overset folkesygdom – hvornår tager politikerne ansvar?
Sommeren nærmer sig med hastige skridt. Det er en årstid, som mange danskere ser frem til. Men det er også en årstid, hvor op mod en femtedel af befolkningen bliver syge, og flere tusinde lider helt unødvendigt på grund af pollenallergi, fordi de ikke modtager den rette behandling.
Ti tilfælde af abekopper i Danmark
Der er bekræftet yderligere tre tilfælde af abekopper i Danmark. Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.
Det ene tilfælde er en person fra udlandet og tæller derfor ikke med i den danske opgørelse. I alle tilfælde er der kendt smittekilde.
Statens Serum Institut har nu i alt konstateret 12 tilfælde af abekopper i Danmark, men da to af dem er udenlandske tilfælde, tæller de ikke med i den danske opgørelse.
Kilde: Sundhedsministeriet
COVID-19 pandemi fører til styrket forskningssamarbejde
Viden genereret fra observationelle forskningsprojekter er af afgørende betydning for at forstå sikkerhed og effekt af de medicintyper, som bruges til forebyggelse og behandling af COVID-19.
Det er lægemiddelmyndigheder fra hele verden enige om, fremgår det af en udtalelse fra et møde i International Coalition of Medicines Regulatory Authorities (ICMRA). Her deltog repræsentanter fra både WHO og 28 lægemiddelmyndigheder.
På mødet fandt deltagerne også frem til mulige initiativer, der kan styrke forskningssamarbejdet på tværs af grænser i fremtiden.
Kilde: EMA
Ny vejledning kan fordoble antallet af sclerose-patienter i højeffektiv behandling
Ny behandlingsvejledning fra Medicinrådet giver en klar definition af det hidtil løse begreb ‘høj sygdomsaktivitet’ hos patienter med attakvis Multipel Sclerose.
Ifølge Finn Sellebjerg, professor ved Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet, kan den nye definition på sigt betyde, at dobbelt så mange patienter sendes i højeffektiv behandling sammenlignet med i dag. Først skal den nye anbefaling dog indøves i praksis.
»Mit gæt vil være, at det vil være en udviklingsopgave i hvert fald på nogle afdelinger. Vi har selv lavet øvelsen på vores afdeling det seneste års tid, og i begyndelsen skulle man da lige være opmærksom, fordi der var tale om patienter, som vi tidligere ville have startet op i en svagere virkende behandling, som vi nu starter på en højeffektiv behandling. Det er en ny måde at tænke på,« siger Finn Sellebjerg til Sundhedspolitisk Tidsskrift.
Kilde: Sundhedspolitisk Tidsskrift
Medicintilskudsnævnet har afvist nyt fedmemiddel fra Novo Nordisk
Prisen for Novo Nordisks nye fedmemiddel, Wegovy, står ikke mål med den behandlingsmæssige effekt.
Sådan lyder vurderingen fra Medicintilskudsnævnet, der derfor har indstillet til Lægemiddelstyrelsen, at den afviser ansøgningen om tilskud fra Novo Nordisk, skriver Berlingske.
»Nævnet lægger vægt på, at behandling med Wegovy ikke har vist et vedvarende vægttab efter endt behandling,« skriver nævnet blandt andet i sin begrundelse, ifølge avisen.
Wegovy er endnu ikke nået til Europa, selvom det europæiske lægemiddelagentur, EMA, har godkendt behandlingen. Hvornår midlet rammer hylderne herhjemme er uvist.
Kilde: Berlingske
cll
Topforsker brugte EHA til at planlægge næste runde af forsøg med patienter med CLL
Overlæge Carsten Niemann har brugt sin tid på den europiske hæmatologikongres for EHA til at diskutere med sine kollegaer og medicinalfirmaer om, hvad næste omgang kliniske forsøg med behandlinger til patienter med kronisk lymfatisk leukæmi bør være.
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Pharma
E-mail: info@dagenspharma.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg