Ph.d. på pause: Izzet Altintas ventede på svar i 182 dage

Siden oktober 2021 har Izzet Altintas ventet på godkendelse af et ph.d.-projekt, der har potentiale til at forebygge senkomplikationer efter blodpropper i benene. Der gik næsten et halvt år, inden han hørte fra De Videnskabsetiske Komiteer i Region Hovedstaden.

Annonce

Touren baner vejen for dansk eksporteventyr

Når verdens største cykelløb Tour de France kommer til Danmark på fredag, baner cyklerne vejen for en mindst lige så vigtig event med stort potentiale for dansk life science-eksport: Tour de Health. Danske sundhedsløsninger har for længst erobret den gule førertrøje, og det er en position, som vi skal sikre, at Danmark bevarer og styrker.

Bavarians RSV-vaccine opnår prioritetsstatus fra EMA

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har tildelt prioritetsstatus PRIME til Bavarian Nordics RSV-vaccinekandidat til forebyggelse af RS-virus. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Prioritetsstatussen gælder for selskabets RSV-vaccine MVA-BN RSV til forebyggelse af sygdom i de nedre lufteveje ved smitte med RS-virus hos personer over 60 år.

PRIME-tildelingen betyder, at selskabet kan accelerere udviklingsprocessen samt vurderingen hos de regulatoriske myndigheder i Europa og USA efter fuldente fase 3-studier, som blev sat i gang i foråret.

Tidligere på året modtog Bavarian Nordic en Breakthroug Therapy Designation fra det amerikanske FDA for MVA-BN RSV.

Kilde: Bavarian Nordic

ALK indleder fase 1-studie med tabletvaccine til behandling af peanutallergi

Medicinalvirksomheden ALK påbegynder et klinisk fase 1-studie med selskabets vaccinetablet SLIT til behandling af peanutallergi. Det skriver firmaet i en pressemeddelelse.

Studiet igangsættes på baggrund af succesfulde resultater fra et feasibility-studie i slutningen af 2021.

Omtrent 100 voksne, unge og børn diagnosticeret med peanutallergi skal deltage i fase 1-studiet, som finder sted i Nordamerika. Studiet skal vurdere tolerabiliteten og sikkerheden af opdosering med SLIT-tabletten, der skal tages én gang dagligt.

Sideløbende arbejder ALK på at videreudvikle SLIT-tabletter, der også kan anvendes som behandling af respiratoriske allergier.

Kilde: ALK

Annonce

EU-kommissionen godkender Novavax’ COVID-19-vaccine

Efter indstilling fra EMA har EU-kommissionen udstedt en betinget markedsføringstilladelse til Novavax’ vaccinekandidat. Det skriver Lægemiddelstyrelsen.

Den betingende markedsføringstilladelse gælder et år for vaccinen Nuvaxovid til brug i EU for personer fra 18 år.

Beslutningen sker på baggrund af to store kliniske studier, der viser, at vaccinen har en effektivitet på 90 pct. i forhold til at forebygge smitte med COVID-19.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Nyt forum skal følge op på anbefalingerne om polyfarmaci

Et nyt nationalt forum skal følge op på de nye anbefalinger om håndtering af brug af flere lægemidler samtidig (polyfarmaci). Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

De nuværende behandlingsvejledninger og anbefalinger på lægemiddelområdet tager ofte udgangspunkt i én sygdom ad gangen. Derfor kom Sundhedsstyrelsen i foråret med 13 nye anbefalinger for, hvordan forebyggelse og håndtering af polyfarmaci bør foregå.

Det nye forum får til opgave at formidle viden og rådgivning om polyfarmaci til sundhedspersoner og samtidig styrke samarbejdet på tværs af sektorer.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Lange sagsbehandlingstider lammer forskningen i Region Hovedstaden

Sidste år overskred hovedstadens videnskabsetiske komiteer sagsbehandlingstiden i mere end ni ud af ti sager. Problemerne med lange ventetider går flere år tilbage og har allerede kostet forskningssamarbejder, tid og penge. Nu vil regionen komme sagsbunkerne til livs.

Flere job