Annonce

EU-forordning mod forsyningsvanskeligheder er aktiveret

EU-forordningen, der skal styrke EMA i kommende sundhedskriser, er trådt i kraft. Det skriver EMA.

Forordningen blev formelt en realitet i starten af måneden, og dermed er det første skridt taget mod indførelsen af flere strukturer til EMA’s arbejde mod forsyningsproblemer af medicinsk udstyr samt lægemidler.

Forordningen betyder også, at EMA nu er ansvarlig for at monitorere forsyningsvanskeligheder, og til formålet har agenturet iværksat en række nye organer og formaliseret eksisteret tiltag kendt fra COVID-19-pandemien.

Kilde: EMA

Lægemiddelstyrelsen advarer om længere sagsbehandlingstider

Lægemiddelstyrelsen advarer om potentielt længere sagsbehandlingstider som følge af krisen i Ukraine. Det skriver Lægemiddelstyrelsen.

Det skyldes, at styrelsen allerede nu forudser, at leverancen af nogle lægemidler kan blive påvirket af krisen, og derfor melder Lægemiddelstyrelsen, at den vil prioritere godkendelsen af disse lægemidler.

Det kan dog blive på bekostning af andre, som derfor må forvente en længere sagsbehandlingstid. Lægemiddelstyrelsen oplyser ikke, hvilke lægemidler der potentielt er tale om.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Annonce

Pharmagiganter skal tilføje alvorlige bivirkninger hos spædbørn

MSD, Orion Pharma, Sandoz, Pfizer og Biogen har tilføjet en alvorlig bivirkning hos spædbørn for deres TNF-hæmmer infliximab. Det skriver Lægemiddelstyrelsen.

Infliximab passerer moderkagen og er blevet påvist i serum hos spædbørn op til 12 måneder efter fødslen. Spædbørn, der har været eksponeret for infliximab i livmoderen, kan have en øget risiko for infektion, herunder svær dissemineret infektion, som kan være dødelig.

Derfor anbefales ikke at give levende vacciner (f.eks. BCG-vaccine mod tuberkulose) til spædbørn, der har været eksponeret for infliximab i livmoderen, i 12 måneder efter fødslen.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Orifarm i spidsen for stor europæisk medicindonation til Ukraine

Den danske generikaproducent Orifarm er blevet tovholder på et fælleseuropæisk projekt om donation af medicin til Ukraine. Det skriver Orifarm i en meddelelse.

Det sker gennem non-profit organisationen Affordable Medicines Europe, der har hovedsæde i Bruxelles, og medicinhjælpen, som udgør mange forskellige produkter, indeholder alt fra insulin og morfin til smertestillende håndkøbsmedicin.

Medicinen, der kommer fra flere producenter i Europa, bliver kørt fra Orifarms logikstikcenter uden for Prag i Tjekkiet til Ukraine i polske lastbiler.

Kilde: Orifarm

Forskning i kvindesygdomme lever i skyggen

Selvom kvinder udgør halvdelen af befolkningen, er kvindesygdomme kulturelt og sys­temisk et forskningsmæssigt underprioriteret område. Forskere oplever, at det er ualmindeligt svært at få finansiering til forskning i kvindesygdomme. Der er dog ved at ske små, positive ændringer, men det går langsomt.