diabetes & Nefrologi
Ny medicin på trapperne til personer med type 2-diabetes og nyresygdom
EMA godkendte i marts finerenon som behandling til personer med type 2-diabetes og nyresygdom. Når behandlingen bliver inkluderet i de danske guidelines på området, kommer det til at batte for mange danskere med sygdommene, siger forsker.
Fortsat kun to tilfælde af abekopper i Danmark
Der er stadig kun to bekræftede tilfælde i Danmark, selvom et tredje tilfælde er påvist af det danske sundhedsvæsen. Det skriver Sundhedsministeriet på sin hjemmeside.
Det tilfælde bliver dog ikke talt med, fordi vedkommende bor i Sverige.
Ifølge Sundhedsministeriet vurderes ingen af de smittede at være smittet i Danmark. Styrelsen for Patientsikkerhed har foretaget smitteopsporing af personens nære kontakter i Danmark, og de svenske myndigheder står for evt. yderligere smitteopsporing i Sverige.
Kilde: Sundhedsministeriet
Kuldsejlede Orphazyme er nu solgt til et amerikansk firma
KemPharm har nu købt Orphazyme og alle firmaets aktiver for 12,8 millioner dollars samt yderligere finansiering på 5,2 millioner dollars til firmaets rekonstruktion. Det skriver Orphazyme i en pressemeddelelse.
Dermed vil firmaet fremover ikke have nogen aktiviteter, da medarbejdere og rettigheder formelt er rykket på det amerikanske firmas hænder.
Planen er stadig, at KemPharm vil forsøge at få arimoclomol gennem de såkaldt early acces programmer.
Kilde: Orphazyme
Lundbeck-chef i debatindlæg: »Vi svigter hjerneforskningen«
I et debatindlæg skriver Lene Skole, adm. direktør i Lundbeck, at Christiansborg bør prioritere hjerneforskning, da der er et stigende antal patienter med hjernesygdom. Det skriver Lundbeck i et debatindlæg hos Altinget.
I debatindlægget skriver Lundbecks øverste chef, at nye tal fra Den Nationale Sundhedsprofil viser, at andelen af danskere med en lav score på den mentale helbredsskala er vokset fra 10 procent til næsten 20 procent på bare 11 år.
»Der er derfor behov for at knække koden til, hvordan vi får en kur mod eksempelvis demens eller psykiske lidelser: Problemet er hjernens kompleksitet. Inden for hjernesygdomme mangler vi de gennembrud, der kan føre til behandlinger, lige som dem, der er kommet på kræftområdet de sidste 20 år,« skriver hun.
Kilde: Altinget
Sammenhæng mellem epilepsimedicin og autisme hos børn
Epilepsimedicin under graviditeten er forbundet med øget risiko for blandt andet autisme og og kognitiv funktionsnedsættelse. Det skriver Region Midtjylland på sin hjemmeside.
Danske AUH-forskere har sammen med nordiske kolleger undersøgt 4.000 gravide og deres børn i et omfattende registerstudie, hvor resultaterne viser, at der er en sammenhæng mellem udsættelse for epilepsimedicinen valproat i graviditeten og risikoen blandt børnene for at udvikle autisme og andre udviklingsforstyrrelser.
»(…) børn, som har været udsat for bestemte typer epilepsimedicin, har en risiko, der er 2-4 gange højere end andre børn for bl.a. autisme,« siger Jakob Christensen, der er overlæge på Aarhus Universitetshospital og lektor ved Aarhus Universitet.
Studiet bekræfter samtidig resultater fra tidligere studier, der har vist, at det mest anvendte lægemiddel til gravide med epilepsi, lamotrigin, ikke er forbundet med risiko for autisme og kognitiv funktionsnedsættelse hos børnene.
Kilde: Region Midtjylland
Abekopper
Frygt for bioterror drev udviklingen af Bavarian Nordics koppevaccine
Stifter og tidligere bestyrelsesformand i Bavarian Nordic, Asger Aamund, fortæller historien om, hvordan virksomhedens koppevaccine blev til i de sene 90’ere og tidlige 00’er, hvor en udbredt frygt for biologisk terror endte med at finansiere den forskning, der ligger til grund for markedsføringen af Bavarian Nordics koppevaccine.
- BioMedical Design | Ansøgningsfrist: 15/03/2023
- Københavns Universitet | Ansøgningsfrist: 29/01/2023
- Københavns Universitet | Ansøgningsfrist: 28/02/2023
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Pharma
E-mail: info@dagenspharma.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg