Myosinhæmmer skal redde hjertepatienter fra operation

Opdagelsen af lægemidlet mavacamten har allerede gjorde forskerne bag stenrige. Nu venter kardiologer og patienter på den nye behandling, som ifølge en dansk kardiolog potentielt kan spare patienter fra operation.

Annonce

Storbritannien godkender Mercks kræftmiddel mod muteret lungekræft

NICE godkender Mercks middel tepotinib mod NSCLC med særlig mutation. Det skriver NICE.

Tepotinib er den første MET-hæmmer godkendt til voksne patienter med avanceret NSCLC med METex14-mutationen i Storbritannien. NICE skønner, at omkring 700 voksne står til at kunne modtage behandlingen.

NSCLC, der er en forkortelse for ikke-småcellet lungekræft med MET-mutationer, er som regel forbundet med dårligere overlevelse, hvilket gør mutationen til et oplagt mål inden for personlig medicin.

EMA’s CHMP gav i december sidste år grønt lys, og Merck venter dermed på kommissionens endelige godkendelse. 

Kilde: NICE

Bristol Myers Squibb må stoppe forsøg efter skuffende resultater

BMS og samarbejdspartneren Nektar stopper videre analyser af forsøg med BEMPEG i kombination med Opdivo hos patienter med nyre- og blærekræft. Det skriver Bristol Myers Squibb i en pressemeddelelse.

Beslutningen blev truffet på baggrund af firmaets PIVOT-09-studier, hvor de to midler blev afprøvet i første linje, efter den uafhængige Data Monitoring Comittee (DMC) vurderede, at forskellen på kontrollen og kombinationspræparatet ikke var statistisk signifikant.

BEMPEG med det aktive stof bempegaldesleukin er en IL-2-agonist.

Kilde: BMS

Annonce

GSK’s malariavaccine brugt på en million børn i Afrika

Mere end en million børn i Ghana, Kenya og Malawi har nu modtaget verdens første malariavaccine udviklet af GSK. Det skriver WHO.

Vaccinerne blev givet i forbindelse med WHO’s pilotprogram, der nu bekræfter, at vaccinen er så sikker og effektiv som forventet.

Resultaterne kommer, efter WHO i oktober vedtog at ibrugtage vaccinen hos børn, der lever i områder med moderat til stor malariatransmission. Hvis vaccinen bliver yderligere udbredt vurderes det, at den kan redde op til 80.000 børns liv om året.

Kilde: WHO

EMA: Der findes ikke one size fits all-løsning på afbrudte forsøg i Ukraine

EMA forsøger at hjælpe firmaer, hvis kliniske forsøg er afbrudt som følge af krigen i Ukraine, men understreger, at der ikke findes én løsning, der kan fixe alle problemer. Det skriver EMA.

»På nuværende tidspunkt er det ikke muligt at give generel rådgivning til, hvordan forskellige afbrydelser skabt af krigen i Ukraine skal håndteres, selvom implikationerne på kliniske forsøg ventes at være store,« skriver agenturet.

EMA har netop offentliggjort en ny anbefaling, der understreger, at alle afbrydelser skal dokumenteres grundigt. Desuden oplyser EMA, at 635 kliniske forsøg var i gang i Ukraine, da konflikten begyndte i marts.

Kilde: EMA

Topforsker om paradoks: »Kliniske forsøg får ikke nok opmærksomhed«

Op mod 20 procent af sundhedsvæsenets behandlinger kan være unødvendige, og selvom kliniske forsøg kan kaste lys over spild og overbehandling, bliver det ikke prioriteret tilstrækkeligt, mener Anders Perner, overlæge og næstformand i Lægevidenskabelige Selskaber (LVS). Med en ny pris vil LVS og otte andre organisationer hylde nogle af de mennesker, der beskæftiger sig med klinisk forskning og bidrager til bedre behandlinger.