Annonce

Washington køber abortpiller til tre år

Der er kamp om retten til abort i USA, og det gør nu, at den amerikanske stat Washington har indkøbt abortpiller til de næste tre år. Det skriver Reuters.

Det sker, efter at en dommer fra Texas er blevet bedt om at tage stilling til, om FDAs beslutning for 22 år siden vedrørende en godkendelse af abortpillen var lovlig.

Dommen kan betyde, at godkendelsen af den mest benyttede abortpille i USA kan erklæres ulovlig, hvilket kan være med til at trække pillen fra markedet.

Ikke overraskende har sagen skabt røre på den anden side af Atlanten. Blandt andet har Washingtons guvernør Jay Inslee sagt, at beslutninger vedrørende sundhedspleje skal træffes mellem en patient og dennes læge – ikke en dommer fra Texas.

Kilde: Reuters

Pfizer/BioNTech sagsøgt for brud på patentregler

Arbutus Biopharma har sagsøgt Pfizer og BioNTech for i forbindelse med udvikling af COVID-19-vacciner at have brudt fem patenter, som Arbutus sidder på. Det skriver Reuters.

Arbutus søger erstatning, herunder royalties i forbindelse med salg af COVID-19-vacciner, for brud på patenter på blandt andet den liquid nanoparticle-teknologi, som bliver benyttet i vaccinerne til at transportere genetisk materiale ind i kroppen.

Arbutus og Pfizer/BioNTech har allerede været i samtaler om bruddet på patenterne, men de er ikke nået frem til et forlig.

Arbutus har også sagsøgt Moderna for brud på patentreglerne.

Kilde: Reuters

Annonce

Billigere insulin presser producenter af biosimilære produkter

De tre store producenter af insulin – Novo Nordisk, Eli Lilly og Sanofi – sænkede fra marts priserne på deres insuliner i USA med i omegnen af 70 pct., og det presser nu producenterne af biosimilære produkter. Det skriver Medwatch.

Som eksempel er kopiproducenten Civica på vej på markedet med kopier af Novo Nordisks insulin Novorapid til omkring 30 dollar for et hætteglas, men efter Novo Nordisk har sænket prisen voldsomt på originalen til omkring 35 dollar for et hætteglas, er der ikke et stort incitament for kunder i at vælge et nyt produkt, hvis prisen er nogenlunde den samme.

Trods prisnedsættelserne er alle ikke glade. Flere har kaldt sænkningen af priserne fra de tre store insulinproducenter for et forsøg på at holde fast i et monopol på markedet.

Prisen på insulin har i mange år været fem gange højere i USA sammenlignet med andre vestlige lande.

Kilde: Medwatch

Konkurrencemyndigheder beordrer Illumina til at sælge Grail igen

Den amerikanske konkurrencemyndighed FTC har beordret lægemiddelvirksomheden Illumina til at sælge Biotekselskabet Grail, som Illumina ellers lige havde købt i en stor handel til 7,1 mia. dollar. Det skriver CNBC.

Beslutningen sker, fordi FTC vurderer, at opkøbet vil mindske innovationen inden for tests på kræftområdet på det amerikanske marked.

Illumina har allerede meldt ud, at de vil appellere afgørelsen.

Illumina indgik i 2021 aftalen om, at de ville overtage Grail.

Også de europæiske konkurrencemyndigheder har problemer med Illuminas overtagelse af Grail.

Kilde: CNBC

Flere og flere danskere med type 2-diabetes holder fast i behandlingen

Forskere har gennemgået frafaldet fra behandling med GLP1-receptoragonister og SGLT2-hæmmere blandt danskere med type 2-diabetes. Undersøgelsen viser, at inden for fem år falder omkring 50 pct. fra behandlingen, men at der siden 2015 er sket et stort fald i de frafaldne.

Flere job