»Moderne diabetesmedicin gør det sjovere at være diabetesprofessor i dag«

Antallet af mulige behandlinger til personer med type 2-diabetes er eksploderet, og derfor er det meget lettere at behandle patienter i dag sammenlignet med for 20 år siden. Men det kræver også, at vi på tværs af sektorer løfter opgaven med at få alle patienter i den bedst mulige behandling, siger overlæge og professor Tina Vilsbøll.

Annonce

FDA hæver barren for at få en accelereret godkendelse af kræftmiddel

Den amerikanske sundhedsmyndighed FDA foreslår, at udviklere af kræftlægemidler i fremtiden skal lave mere grundige undersøgelser for at kunne ansøge om en accelereret godkendelse af deres lægemiddelkandidat. Det skriver FDA i en pressemeddelelse.

Anbefalingen følger en kritik af godkendelsesproceduren for kræftlægemidler ad den accelererede rute. Godkendelsen af Biogens alzheimersmiddel Aduhelm har også spillet ind.

Den accelererede mulighed er blevet kritiseret for at bringe lægemidler for hurtigt på markedet, hvorefter de har vist sig at være ineffektive.

Fremadrettet bør firmaer lavet randomiserede studier med deres lægemiddelkandidater for at kunne ansøge om accelereret godkendelse fremfor blot at teste deres lægemiddel uden en komparator.

Kilde: FDA

Sygeforsikringen Danmark overvejer at lukke kassen for tilskud til vægttabsmedicin

Det er blevet så dyrt for Sygeforsikringen Danmark at give tilskud til brug af Novo Nordisks vægttabsmiddel Wegovy, at selskabet nu overveje at smække kassen i for tilskud. Det skriver DR.

Medicinen blev lanceret i Danmark i december, og siden da har 16.593 danskere indløst recept på lægemidlet. Af dem har en del søgt om tilskud hos Sygeforsikring Danmark, og det kan være et problem på den lange bane.

»Vi har registreret en stigende efterspørgsel på at få tilskud til vægttabsmedicin, og hvis det fortsætter i samme omfang, kan vi se frem til, at vores udgifter til medicin stiger markant. Det kan betyde, at vi skal reducere eller helt fjerne tilskuddet,« fortæller direktøren i Sygeforsikring Danmark, Allan Luplau, til DR.

Prisen på Wegovy kan nå op på 31.000 kr. årligt, og Sygeforsikring Danmark giver op til 50 pct. i tilskud afhængigt af den gruppe, som tilskudsmodtageren er i.

Kilde: Danmarks Radio

Annonce

FDA godkender lægemiddel mod immunsygdomme

Den amerikanske sundhedsmyndighed FDA har godkendt Pharmings lægemiddel leniolisib til behandling af en sjælden genetisk sygdom, som leder til svækket immunforsvar. Det skriver Reuters.

Leniolisib, som i USA vil blive solgt under navnet Joenja, vil blive det første lægemiddel til behandling af aktiveret fosforinositid 3-kinase delta syndrom (APDS), som mellem én og to mio. mennesker lider af.

Godkendelsen i USA kommer blot én mdr. efter, at det europæiske lægemiddelagentur EMA besluttede at rykke leniolisibs status fra accelereret review til normal review, fordi lægemiddelmyndigheden skulle have flere data for at vurdere en eventuel godkendelse.

Pharming erhvervede sig rettighederne til leniolisib i en handel med Novartis i 2019.

Kilde: Reuters

Novo med nye positive vægttabsresultater med semaglutid

Novo Nordisk har nået endemålene i fase 3b-studiet Pioneer Plus, hvor effektiviteten og sikkerheden ved vægttab gennem anvendelsen af oral semaglutid i doserne 25 og 50 mg én gang dagligt er blevet testet. Det skriver Medwatch.

Foruden en signifikant sænkning af langtidsblodsukkeret ledte brugen af semaglutid også til betydelige vægttab.

Fra en gennemsnitlig begyndelsesvægt på 96,4 kg. tabte forsøgsdeltagerne sig mediant hhv. syv og ni kg ved behandling med de to doser.

Novo Nordisk har planer om at søge om en godkendelse af oral semaglutid i USA og Europa i løbet af 2023.

Kilde: Medwatch

Danmark skal være nordisk mester i kræftoverlevelse

Det bliver ikke let, men jeg håber, at flere vil gribe vores ambition om at øge kræftoverlevelsen, så Danmark bliver førende i Norden, når det kommer til at overleve kræft. Hvis vi skal have gang i den gode udvikling igen og få overlevelsen blandt mennesker ramt af kræft til at stige på ny, skal mange – politikere, klinikere og organisationer – turde sætte ind med handling og fokus, skriver Ida Sofie Jensen, koncernchef, lif.

Flere job