Annonce

Lavere evidens er en del af mirakelkurens pris

Medicinrådet må acceptere en større usikkerhed om evidens, hvis danske patienter ikke skal gå glip af avancerede medicinske behandlinger såsom genterapier, mener sundhedsøkonom Jakob Kjellberg, der taler for oprettelse af en fond til formålet.

Hybridvariant af COVID-19 identificeret og døbt deltakron

Forskere har identificeret 17 tilfælde i USA og Europa af en hybridvariant af delta og omikron, som derfor er blevet døbt hybriden deltakron. Det skriver Reuters.

Ifølge mediet, der refererer til et preprint af bl.a. den franske professor Philippe Colson, er det endnu for tidligt at konkludere, om hybridvarianten er meget smitsom eller resulterer i alvorlig sygdom.

Hybriden kombinerer det såkaldte spike protein fra en omikronvariant med ‘kroppen’ af en deltavariant.

Kilde: Reuters

EMA: Læger bør overveje alternativ til finske Orion Pharmas bedøvelsesmiddel 

På baggrund af investegatorinitierede SPIKE fase 3-studie opdaterer Orion Pharma produktvejledningen på det lette bedøvelsesmiddel dexmedetomidin. Det skriver EMA.

Studiet viser en øget risiko for død hos personer under 65 år efter behandling med midlet på intensivafdelinger sammenlignet med alternative bedøvelsesmidler.

På den baggrund opdaterer firmaet vejledningen, så den også indeholder studiets resultat. Samtidig anbefaler EMA, at europæiske læger også tager højde for studiets konklusion, når de skal vælge behandling.

Kilde: EMA

Annonce

EMA tilføjer to nye bivirkninger til COVID-19-vacciner

På baggrund af forsvindende få cases tilføjer EMA henholdsvis udslæt og opblussen af systemisk vaskulær lækage som bivirkninger til Janssens og Modernas COVID-19-vacciner. Det skriver EMA.

Ud af de omkring 42,5 millioner stik givet med Janssens COVID-19-vaccine har den europæiske sikkerhedskomite (PRAC) registreret 21 personer, der har fået udslæt – såkaldt small vessel vasculitis – og på den baggrund anbefaler EMA nu, at det tilføjes som bivirkning.

EMA anbefaler også, at den alvorlige sygdomstilstand systemisk vaskulær lækage, der kan resultere i hævelse, ildebefindende og lavt blodtryk, tilføjes som bivirkning til Modernas COVID-19-vaccine, efter at PRAC har registreret 55 tilfælde, hvor tilstanden er opstået efter vaccination.

Kilde: EMA

Lynparza godkendt i ny setting til behandling af muteret brystkræft

FDA godkender AstraZeneca og MSD’s Lynparza som adjuverende behandling af særlig brystkræftmutation. Det skriver AstraZeneca i en pressemeddelelse.

Konkret er Lynparza i den nye setting godkendt til højrisiko patienter med BRCA-muteret HER2-negativ brystkræft i et tidligt stadie, hvilket ifølge firmaet er den første behandling af slagsen.

FDA udstedte godkendelsen på baggrund af firmaernes OlympiA fase 3-studier, der viste en øget overlevelse på 32 procent mod placebo.

Kilde: AstraZeneca