neurologi
Højdepunkter fra sommerens store amerikanske Alzheimers-kongres
Sommeren har budt på årets store Alzheimerskongres for Alzheimer’s Association, og her er højdepunkterne blandt flere end 4.000 spritnye forskningsresultater.
EU godkender Gileads capsid-hæmmer mod hiv
Gilead meddelte i går, at EU-Kommissionen har udstedt en markedsføringstilladelse til Sunlenca (lenacapavir) som injektion og i tabletform som behandling af hiv.
Det skriver Gilead i en pressemeddelelse.
Behandlingen skal gives i kombination med med andre antiretrovirale midler til voksne med multi-lægemiddelresistent HIV-infektion.
Lenacapavir er en såkaldt capsid-hæmmer. Behandlingen kan gives hver sjette måned til mennesker med HIV, hvis virus ikke længere reagerer effektivt på den nuværende behandling.
Kilde: Gilead
Tidligere sygehusapoteker Lars Nielsen bliver udvalgsformand i Medicinrådet
Tidligere apoteker Lars Nielsen er ny formand for Medicinrådets fagudvalg vedrørende atopisk eksem.
Det skriver Dermatologisk Tidsskrift.
Ifølge mediet har posten været ledig i næsten et år, efter at dermatolog Gabrielle Randskov Vinding gik af i september sidste år.
Lars Nielsen gik på pension for nylig efter at have været leder af Region Hovedstadens Apotek fra 2007 og har siden 2017 også været medlem af Medicinrådet.
Ifølge Dermatologisk Tidsskrift har rådet haft et ønske om at finde en fagudvalgsformand, som ikke nødvendigvis var specialist inden for det snævre fagområde.
Kilde: Dermatologisk Tidsskrift
Forskere vil præcisere lægemiddeludvikling
Forskere fra Københavns Universitet har startet en ny virksomhed, der på baggrund af genteknologi skal gøre udviklingen af medicin hurtigere og mere præcis.
Det skriver Københavns Universitet på sin hjemmeside.
Ofte bruger forskere mere end et årti på at udvikle og teste ny medicin, men desværre fører det altid til medicin, der virker efter hensigten.
Det kan den nye virksomhed BioPhenyx fra instituttet BRIC ved Københavns Universitet måske lave om på.
Ved hjælp af genteknologien CRISPR-Select vil virksomheden teste medicin, der er ved at blive udviklet, fortæller lektor Claus Storgaard Sørensen, der er en af forskerne og stifterne bag BioPhenyx.
»Vores teknologi kan fjerne noget af det gætværk, der tidligere har været i lægemiddeludviklingen. Vi kan helt præcist sige, hvad det nye lægemiddel rammer i vores celler, så vi har gjort en opdagelse, der gør, at patienter vil få bedre og potentielt billigere medicin,« siger han.
Kilde: Københavns Universitet
Novos nye kombinationsbehandling slår semaglutid i fase 2-studie
Novo Nordisk offentliggjorde i går resultater fra et fase 2-forsøg med CagriSema, der er en ugentlig kombination af semaglutid og en ny amylinanalog, cagrilintid.
Det skriver Novo Nordisk i en pressemeddelelse.
Forsøget undersøgte effektiviteten og sikkerheden af en kombination af CagriSema (2,4 mg semaglutid og 2,4 mg cagrilintid) over for de to præparater hver for sige hos 92 personer med type 2-diabetes.
Efter 32 ugers behandling opnåede forsøgspersoner behandlet med CagriSema en HbA1c-reduktion på 2,18 procentpoint sammenlignet med en reduktion på 1,79 procentpoint hos personer behandlet med semaglutid og 0,93 procentpoint med cagrilintid alene.
Kilde: Novo Nordisk
infektionsmedicin
Professor: GSK i front i kapløbet om en RSV-vaccine
Verdens største medicinalfirmaer har kastet sig ind i kampen om udviklingen af en vaccine mod RSV. Længst i processen står britiske GSK. Selvom der endnu ikke findes forebyggende behandling mod luftvejsinfektionen, er det usikkert, om danske myndigheder udbyde vaccinen, vurderer infektionsmediciner Jan Gerstoft.
- Lægemiddelstyrelsen | Ansøgningsfrist: 18/04/2023
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Pharma
E-mail: info@dagenspharma.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg