Frygter selvmord og misbrug: Reglerne for sløvende antihistaminer strammes igen

Lægemiddelstyrelsen må atter tage hammeren i brug for hindre et farligt og uhensigtsmæssigt forbrug af cyclizin og to andre lignende præparater. Tidligere stramning har ikke vist tilstrækkelig effekt, da selvmord og over 100 årlige opkald til Giftlinjen stadig peger i retning af misbrug og bevidst overdosering.

Annonce

Bavarian Nordics COVID-19-vaccine i fase 3 til juni

Til sommer forventer Bavarian Nordic at indlede deres fase 3-forsøg med booster-kandidaten ABNCoV2. Det skriver Medwatch.

Ifølge Medwatch vil virksomheden påvise, at ABNCoV2 er mere effektiv mod coronavirus end konkurrenternes COVID-19-vacciner.

Derfor vil Bavarian Nordic rekruttere patienter, som allerede er blevet vaccineret med enten Pfizers og BioNTechs’, Modernas, AstraZenecas eller Janssens vacciner mod COVID-19.

Målet er ifølge Medwatch at rekruttere 4.000 patienter til studiet. Forsøgspersonerne bliver inddelt i kohorter, afhængig af hvornår seneste vaccinationsstik blev givet.

Kilde: Medwatch

FDA godkender GSKs ansøgning om daprodustat mod kronisk nyresygdom

Efter japansk godkendelse og europæisk vurdering har FDA nu også taget imod GSKs ansøgning om deres middel daprodustat mod anæmi som følge af nyresygdom. Det skriver GlaxoSmithKline i en pressemeddelelse.

Ansøgningen er indgivet på baggrund af firmaets ASCEND-studier, hvor man har afprøvet midlets effekt og sikkerhed på over 8.000 patienter med opfølgning i mere end fire år.

Daprodustat hører til en nyere gruppe af lægemidler med forkortelsen HIF-PHI, der står for hypoxia-inducible factor prolyl hydroxylase inhibitor.

Kilde: GlaxoSmithKline

Annonce

AZs Enhertu modtager særstatus hos FDA som behandling mod lungekræft

FDA har tildelt såkaldt priority review til AstraZenecas og Daiichi Sankyos Antistof-lægemiddelkonjugat Enhertu mod muteret lungekræft. Det skriver AstraZeneca i en pressemeddelelse.

Specifikt bliver lægemidlet nu vurderet som behandling mod ikke-småcellet lungekræft med HER2-mutation hos patienter, der ikke kan opereres, og som allerede har modtaget behandling.

FDA har tildelt midlet priority review, der forpligter FDA til at sagsbehandle på seks måneder i stedet for ti. Baggrunden er studier, der viser en tumor responsrate på 54,9 procent.

Kilde: AstraZeneca

På seks år er antallet af patienter med hudkræft fordoblet

Ny tal fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP) viser, at antallet af registrerede hudkræftpatienter er fordoblet på seks år. Det skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift.

Ifølge Henrik Sølvsten, der er formand for Hudkræftdatabasen og praktiserende speciallæge i dermatologi, hænger udviklingen sammen med, livsstil og med at befolkningen bliver ældre og ældre.

»Den helt oplagte forklaring er, at vi gennemsnitligt bliver ældre og ældre. Og nu har vi generationer, der har levet et langt liv og i en tid, hvor det har været højstatus at være brun. Også den sol, du fik for 30-40 år siden, og de skader, huden har pådraget sig, forfølger dig,« siger Henrik Sølvsten til mediet.

Kilde: Sundhedspolitisk Tidsskrift

Myosinhæmmer skal redde hjertepatienter fra operation

Opdagelsen af lægemidlet mavacamten har allerede gjorde forskerne bag stenrige. Nu venter kardiologer og patienter på den nye behandling, som ifølge en dansk kardiolog potentielt kan spare patienter fra operation.