Forskere på DTU arbejder med helt ny form for kræftvaccine

Kræftvaccinen hjælper immunforsvaret med at genkende kulhydrater, som kun findes på overfladen af kræftceller. Til gengæld findes kulhydraterne på overfladen af flere forskellige kræftceller, og det betyder, at vaccinen potentielt set kan virke mod flere former for kræft.

Annonce

FDA giver Eli Lilly en røffel

Den amerikanske sundhedsmyndighed FDA har givet Eli Lilly en røffel for i en reklame på Instagram at udelade potentielle bivirkninger ved selskabets diabetesmiddel Trulicity. Det skriver Stat News.

Irettesættelsen fra FDA er anden gang på to måneder for samme forseelse, hvor den amerikanske lægemiddelgigant har fejlet i forhold til at følge reklamereglerne i USA.

I opslaget på Instagram hyldede Eli Lilly alle de positive effekter af Trulicity med farverig skrift, mens de potentielle risici kun blev vist i et hurtigt glimt.

Kilde: Stat News

COVID-19-forsøg: 35 pct. i placeboforsøg fik vaccinebivirkninger

Et nyt studie fra Harvard University med 45.380 personer viser, at en stor del af de personer, som i vaccineforsøg med COVID-19-vacciner er blevet vaccineret med saltvand, har rapporteret om bivirkninger. Det skriver Biospace.

35 pct. af de personer, der i placebogruppen fik et skud saltvand, rapporterede om bivirkninger. 76 pct. af bivirkningerne var sammenfaldende med gruppen af forsøgsdeltagere, der modtog en reel vaccine.

Flere eksperter vurderer, at den usædvanlig høje grad af bivirkninger formentlig skyldes misinformation vedrørende vacciner og bivirkninger, som kan have haft en negativ placeboeffekt på forsøgsdeltagerne.

Kilde: Biospace

Annonce

Mindre ændringer i tilskudsstatus for medicin mod urinsyregigt

Med virkning fra 30. maj 2022 får febuxostat ændret tilskudsklausulen, og probenecid, der i dag har generelt tilskud, får generelt klausuleret tilskud. Det skriver Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.

Febuxostat tabletters nye tilskudsklausul: Uratsænkende behandling af patienter uden erkendt svær hjerte-kar-sygdom, hvor behandling med allopurinol i maksimalt tolerabel dosis har vist sig utilstrækkelig.

Probenecid tabletters generelt klausuleret tilskud: Uratsænkende behandling hvor allopurinol i maksimalt tolerabel dosis og eventuelt febuxostat har vist sig utilstrækkelig eller ikke tolereres samt ved penicillinbehandling, hvor høje og langvarige plasmakoncentrationer ønskes.

Ændringerne skal bidrage til, at patienterne får den mest hensigtsmæssige medicin mod urinsyregigt.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

FDA bremser CD47-antistof fra Gilead

Den amerikanske sundhedsmyndighed FDA har valgt at sætte et midlertidig stop for forsøg med Gileads CD47-antistofbehandling magrolimab efter, at der i et forsøg med midlet har været en klar ubalance i forekomsten af alvorlige bivirkningstilfælde mellem studiearmene. Det skriver First Word Pharma.

Gilead fortæller, at de endnu ikke har identificeret en trend i de alvorlige bivirkninger eller nye sikkerhedssignaler ved brugen af kræftmidlet magrolimab, som selskabet købte for 4,9 mia. dollars i 2020.

De kliniske forsøg, der bliver påvirket af beslutningen fra FDA, er forsøg med magrolimab til behandling af myelodysplastisk syndrom, akut myeloid leukæmi og andre kræftsygdomme.

Kilde: First Word Pharma

Flere job