Kære læser
Der er ingen tvivl om, at de nye avancerede gen- og celleterapier og vævsteknologier (ATMP) vil medføre et paradigmeskifte i den fremtidige behandling af sjældne alvorlige sygdomme samt kræftsygdomme, hvor der i dag kun er få eller slet ingen behandlingsmuligheder.
Men der er fortsat en række spørgsmål, som skal besvares, for at de avancerede terapier og behandlinger kan få luft under vingerne og virkelig komme danske patienter til gavn.
De spørgsmål vil et stærkt felt af forskere, ledere og eksperter diskutere og besvare på Dagens Medicins konference ‘Avancerede Medicinske Terapier (ATMP) – sådan kommer Danmark op i gear’ onsdag 17. januar 2024 i København.
Dagens faglige ordstyrer er Jacob Giehm Mikkelsen, professor i genterapi, AU, og det er gratis at deltage for målgruppen.
Derudover er der oplæg og debat med Bettina Lundgren, adm. direktør, Nationalt Genom Center, Jannick Brennum, centerdirektør, Centerledelse- og stab i Neurocentret, Rigshospitalet, Jesper Fisker, direktør, Kræftens Bekæmpelse, Jenni Nordborg, chef for internationale relationer, Lif, Sverige, Lars Møller, adm. direktør, Pfizer, Morten La Cour, cheflæge, Afdeling for Øjensygdomme, Rigshospitalet, Lars Ehlers, adm. direktør, Nordic Health Economics A/S, og Line Kessel, overlæge, Afdeling for Øjensygdomme, Rigshospitalet, Jørgen Schøler Kristensen, formand, Medicinrådet, og Ida Sofie Jensen, koncernchef, Lif.
Læs mere og tilmeld dig her.
Bedste hilsner
Jesper Bernstorf Jensen,
ansv. chefredaktør, Dagens Medicin og Dagens Pharma
Hæmatologi
Genmab-middel imponerer på stor hæmatologikongres
Genmabs epcoritamab til behandling af patienter med follikulært lymfom var i fokus på andendagen af ASH, og det samme var en sammenligning mellem autolog stamcelletransplantation og CAR T-terapi til patienter med storcellet B-celle lymfom efter komplet remission.
kritiske lægemidler
EU-Kommissionen offentliggør liste med mere end 200 kritiske lægemidler
Mere end 200 aktive stoffer er på den første EU-liste over kritiske lægemidler. Listen er en del af EU-Kommissionens arbejde med at sikre forsyning af medicin.
Pfizer får grønt lys til opkøb af biotekvirksomhed
Amerikanske Pfizer har fået alle regulatoriske godkendelser til at opkøbe biotekvirksomheden Seagen, som udvikler kræftlægemidler. Pfizer forventer at lukke opkøbet 14. december. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.
Selskabet vil i samme omgang omstrukturere sin forretning bl.a. for at inkorporere Seagen. Der bliver oprettet en afdeling fokuseret kun på kræft. Derudover bliver den kommercielle del af forretningen inddelt i to afdelinger: En amerikansk og en international. Det blev samtidig meldt ud, at Angela Hwang, den kommercielle direktør, stopper.
Kilde: Pfizer
AstraZeneca opkøber vaccineudvikler i milliardhandel
Britisk-svenske AstraZeneca har indgået en aftale om at opkøbe selskabet Icosavax, som udvikler vacciner. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.
Handlen er vurderet til at være op mod 1,1 mia. dollars svarende til 7,6 mia. kr. værd. Icosavax udvikler bl.a. en kombinationsvaccine målrettet RSV og humant metapneumovirus, som er i familie med RSV.
Kilde: Reuters
Lægemiddelstyrelsen opfordrer til at bruge flydende paracetamol til børn
Der er forsyningsproblemer med paracetamol stikpiller til børn. Derfor kommer Lægemiddelstyrelsen nu med en opfordring om, at forældre så vidt muligt bruger flydende paracetamol til deres børn i stedet for.
Det skriver tv2.dk. Den seneste tid har der været historier om, at stikpillerne var udsolgt, men der er stadig et lager, meldte styrelsen ud tirsdag. Styrelsen vil dog gerne begrænse forbruget af stikpiller, som derfor også blev gjort receptpligtige i midten af november.
Kilde: TV2
Studie: Personlig medicin giver ikke nødvendigvis besparelser
Personlig medicin kan give mere skræddersyede behandlinger, men det giver ikke nødvendigvis besparelser. Tværtimod kan det blive dyrere for sundhedsvæsenet og i nogle tilfælde øge uligheden i sundhed.
Det viser et studie fra en gruppe forskere fra Københavns Universitet (KU) samt Østrig og USA, skriver KU i en pressemeddelelse. Forskerne har undersøgt, hvordan personlig medicin er kommet ind i sundhedsvæsenet i USA, Østrig og Danmark. Resultaterne er udgivet i Medicine, Health Care and Philosophy.
Kilde: Københavns Universitet
hæmatologi
Sådan går det danske lymfompatienter efter behandling med bispecifikke antistoffer
I Danmark er 131 patienter med B-celle lymfom behandlet med bispecifikke antistoffer i forsøgsøjemed. Nyt studie viser, hvor effektiv behandlingen er, og hvor få bivirkninger den kommer med.
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Pharma
E-mail: info@dagenspharma.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Jesper Bernstorf Jensen