Annonce

Regeringen: Danmark skal være klar til forsyningskriser

Krigen i Ukraine, energikrisen og COVID-19-pandemien har medført, at risikobilledet for Danmark er blevet mere komplekst og uforudsigeligt. Derfor ønsker regeringen med landets første strategi for forsyningssikkerhed at sikre, at danskerne f.eks. ikke mangler mundbind, medicin og mad, hvis en ny stor krise rammer. Det skriver Styrelsen for Forsyningssikkerhed.

Strategien er udarbejdet i en tværministeriel arbejdsgruppe bestående af 10 ministerområder. Forsyningssikkerhed defineres i strategien som sikkerheden for, at man som myndighed eller leverandør rettidigt kan tilvejebringe de nødvendige ressourcer for at kunne levere sine kerneydelser og/eller løse sine kerneopgaver. Strategien lanceres i dag den 11. september.

Kilde: Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Statens Serum Institut vurderer: Ny epidemi i Danmark

Antallet af kighostetilfælde er fire gange så højt som ellers normalt for årstiden. Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse

I august 2023 blev der målt 439 kighostetilfælde, hvor der normalt registreres under 100 tilfælde om måneden. På baggrund af de stigende kighostetilfælde denne sommer blev der genindført et midlertidigt tilbud om kighostevaccination til gravide 1. august 2023.

Kilde: Statens Serum Institut

Annonce

NICE anbefaler Mounjaro efter indledende usikkerhed

Det britiske National Institute for Health and Care Excellence (NICE) har godkendt Eli Lillys diabeteslægemiddel Mounjaro (tirzepatid) til i kombination med kost og motion at behandle dårligt kontrolleret type 2-diabetes hos voksne. Det skriver Fierce Pharma.

NICE har tidligere vendt tomlen nedad for Mounjaro pga. usikkerhed omkring data, den økonomiske model og medicinens langsigtede effekter. Ifølge mediet har NICE nu fået dokumentation for, at medicinen kan reducere blodsukkeret og kropsvægten betydeligt sammenlignet med Novo Nordisks populære rival GLP-1-medicin semaglutid, traditionel insulinbehandling eller placebo.

Omkring 90 pct. af de 5 millioner diabetespatienter i Storbritannien har type 2-diabetes, og ifølge NICE har næsten 2 ud af 3 personer med type 2-diabetes ikke deres sygdom under kontrol med de nuværende behandlinger.

Kilde: Fierce Pharma

Biden-administrationen appellerer begrænsninger af abortpille

Fredag indgav præsident Joe Bidens administration sin appel til den amerikanske højesteret for at stoppe en beslutning ved en lavere retsinstans. I august afsagde en lokal retsinstans i New Orleans en kendelse, der vil spærre for telemedicinske recepter og levering af abortpillen mifepriston med posten. Det skriver Reuters.

Også producenten, Danco Laboratories, indgav sin appel i fredags. Ifølge Justitsministeriet vil begrænsningerne have skadelige konsekvenser ‘for kvinder, der ønsker en lovlig abort’, mens Dancos i virksomhedens appel anfører, at kendelsen er faldet ‘på anmodning af en gruppe sagsøgere, som ikke ordinerer eller bruger lægemidlet, og hvis reelle uenighed med FDA er, at de er imod alle former for abort’.

Hvis højesteret vælger at tage sagen op, forventes der en afgørelse i juni 2024.

Kilde: Reuters

Kan AI generere klinisk evidens?

På trods af udfordringer og begrænsninger vil AI-genererede data i fremtiden kunne anvendes som dokumentation for klinisk sikkerhed og effekt, og dermed erstatte de randomiserede, kontrollerede kliniske forsøg, som vi kender dem. Det vil medføre en massiv acceleration i udviklingen af nye sundhedsløsninger og produkter.