Disse mega-sællerter går af patent i 2023

Humira, verdens bedst sælgende lægemiddel, går af patent på det vigtige amerikanske marked i 2023, hvilket åbner døren for en flod af kopier. Vi har samlet en liste over andre lægemidler, der også mister deres eksklusivitet i 2023.

Annonce

Dommer gør abortpille forbudt i USA

Dommeren Matthew Kacsmaryk fra Staten Texas i USA satte fredag en midlertidig stopper for godkendelsen af lægemidlet mifepriston, der helt tilbage i år 2000 blev godkendt af den amerikanske lægemiddelmyndighed FDA. Det skriver DR.

Abortpillen bliver brugt i over halvdelen af alle aborter i USA, men dommen betyder, at pillen skal trækkes tilbage fra markedet. Dog betyder en anden dom fra staten Washington, at godkendelsen af mifepriston skal opretholdes i 17 stater.

Matthew Kacsmaryk har tidligere været aktiv i det kristne og konservative miljø og har tilbage i 2019 offentligt udtalt, at han ikke var enig med grupper, der kæmper for abort og LGBT+-rettigheder. 

Allerede nu forsøger flere politikere og organisationer at blokere kendelsen, så den ikke får betydning for kvinder, der ønsker at få en abort. Den amerikanske præsident Joe Biden kalder kendelsen for et stort skridt mod et nationalt forbud mod abort, som han er klar til at bekæmpe.

Kilde: DR

NICE anbefaler olaparib til bryst- og prostatakræft

Den engelske sundhedsmyndighed NICE anbefaler brugen af olaparib til behandling af brystkræft og prostatakræft i det engelske sundhedsvæsen. Det skriver NICE i en pressemeddelelse.

Anbefalingen gælder for det første til voksne med HER2-negativ højrisiko brystkræft med arvelige genetiske BRCA-mutationer. Behandlingen skal gives efter operation og kemoterapi.

For det andet anbefaler NICE brugen af olaparib til voksne med relaps efter hormonbehandlet prostatakræft. Også her er et krav BRCA-mutationer.

Beslutningen fra NICE betyder, at omkring 450 engelske kvinder med brystkræft og 500 engelske mænd med prostatakræft kan behandles med olaparib.

Kilde: NICE

Merck og Eisai dropper stort fase 3-studie

Merck og Eisai dropper et stort fase 3-studie med kombinationsbehandlingen Keytruda plus Lenvima til patienter med modermærkekræft. Det skriver Reuters.

Beslutningen om at droppe forsøget sker, efter en uafhængig komité, der har kigget på data undervejs i forsøget, har meldt ud, at kombinationsbehandlingen ingen positiv effekt har på generel overlevelse.

Tidligere har en tilsvarende analyse vist, at der dog er en effekt på den progressionsfrie overlevelse ved behandling med Keytruda plus Lenvima fremfor blot behandling med Keytruda alene.

Et andet senstadie-studie bliver også droppet, da kombinationsbehandlingen heller ikke viste effekt på patienter med kolorektal- og koloncancer.

Kilde: Reuters

AbbVie og Johnson & Johnson trækker Imbruvica fra markedet

AbbVie og Johnson & Johnson har besluttet frivilligt at trække lægemidlet Imbruvica fra det amerikanske marked i to indikationer. Det skriver FiercePharma.

De to indikationer, hvor Imbruvica nu ikke længere er tilgængeligt, er til patienter med tidligere behandlet mantle celle lymfom og patienter med marginal zone lymfom.

De to lægmiddelgiganter besluttede at trække Imbruvica fra markedet i de to indikationer, efter resultaterne fra to fase 3-forsøg ikke var nok til at overbevise den amerikanske sundhedsmyndighed FDA om effekten af Imbruvica til de to patientgrupper.  

Imbruvica er også under angreb fra andre lægemidler, og allerede inden beslutningen fra AbbVie og Johnson & Johnson var salget faldet med 21 pct. fra 2021 til 2022.

Kilde: FiercePharma

Annonce

Flere job