Britiske sager afslører højst kritisabel praksis i Pharmacosmos-sag

En gennemgang af en række påtaler givet af den britiske pendant til Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien siden 2010 viser, at firmaet Vifor igennem en lang årrække har ført kampagne mod danske Pharmacosmos og forsøgt at føre sundhedspersonale bag lyset. Vicedirektør i Pharmacosmos Tobias Sidelmann Christensen kalder det for en systematisk misinformationskampagne

Annonce

Novartis får europæisk godkendelse til behandling af lungekræft

Europa Kommissionen godkender Tabrecta som monoterapi til patienter med avanceret ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) i Europa. Det skriver Novartis i en pressemeddelelse. 

Godkendelsen sker på baggrund af et fase 2-studie, der viste positive resultater blandt voksne med ikke-småcellet lungekræft med METex14 skipping-mutationer.

Tabrecta er en kinase-hæmmer, der er rettet mod MET, og er førstevalg som målrettet terapi til patienter med avanceret NSCLC med den særlige mutation på globalt plan.

Kilde: Novartis

Pfizer donerer tocifret millionbeløb fra salg i Rusland til Ukraine

Det amerikanske medicinalselskab Pfizer sender 35 mio. kr. til befolkningen i Ukraine. Det skriver Medwatch.

Pfizer meddelte tilbage i marts, at firmaet vil donere alt overskud fra selskabets salg i Rusland til formål, som yder direkte humanitær støtte til Ukraine. Den første donation vil gå til en række globale og lokale ngo’er, som blandt andet omfatter fødevaresikkerhed og uddannelse til børn.

Ifølge adm. direktør Albert Bourla vil Pfizer fortsætte med donationerne indtil krigens afslutning. Desuden holder selskabet fast i at indstille alle kliniske forsøg i Rusland og stoppe alle investeringer i lokal produktion.

Kilde: Medwatch

Annonce

Nyt studie viser, at helt små børn også får senfølger efter smitte med COVID-19

Resultater fra et nyt studie viser, at 40 pct. af 0-3 årige, der i perioden januar 2020 til sommeren 2021 blev testet positiv for COVID-19, fortsat havde symptomer efter otte uger. Det skriver Medwatch.

Symptomerne er blandt andet mavesmerter, træthed, feber, mangel på appetit og hoste, der varer mere end otte uger, hvilket er WHO’s definition af senfølger.

Professor Selina Kikkenborg Berg, der har ledet undersøgelsen, er overrasket over resultaterne: »Vi kender jo til senfølger blandt voksne og også blandt unge. Det overrasker os noget, at vi også ser så mange langvarige gener hos de helt små.«

Studiet omfatter 10.997 børn mellem 0 og 14 år, der var testet positiv for virussen og en kontrolgruppe på 33.016 børn, der ikke havde fået påvist smitte.

Kilde: Medwatch

FDA godkender MSD’s vaccine mod invasiv pneumokok til børn og unge

MSD får nu udvidet indikationen for firmaets vaccine mod invasiv pneumokok til også at omfatte spædbørn, børn og unge. Det skriver firmaet i en pressemeddelelse.

Vaccinen er den første pneumokokvaccine, der er godkendt til børn i næsten et årti.

Godkendelsen fra FDA er baseret på data fra syv randomiserede, dobbeltblindede kliniske studier, der vurderede sikkerhed, tolerabilitet og immunogenicitet af vaccinen hos børn fra seks uger til 17 år.

Invasiv pneumokoksygdom kan vise sig som infektion i blodet eller meningitis, som kan resultere i langsigtede neurologiske komplikationer. Børn under to år er særligt sårbare over for sygdommen.

Kilde: MSD

Dopamin-opdagelse peger på helt nye lægemiddelmål

Danske forskere har opdaget, at kalium spiller en uventet, men alligevel helt central, rolle i reguleringen af dopamin i hjernen. Opdagelsen er muligvis ikke unik for dopamin og kan åbne op for nye lægemiddelmål mod en lang række lidelser fra Parkinsons sygdom til depression.