migræne
Alt for få danskere med migræne behandles efter retningslinjerne
Triptaner er andetvalget efter paracetamol og ibuprofen til danskere med migræne. En rundspørge blandt 400 personer med migræne viser, at kun de færreste har hørt om behandlingen endsige bliver behandlet med den. Der er behov for mere oplysning til både patienter og praktiserende læger, mener forsker.
migræne
Den gode behandling findes, men mange danskere med migræne betaler ud af egen lomme for ikke-evidensbaseret behandling
Der er ventetid på at blive behandlet for svær migræne i Danmark, og i mellemtiden betaler folk af egen lomme for ikke-farmakologiske ikke-evidensbaserede behandlinger. Ifølge overlæge bør vi overveje at åbne op for, at personer med migræne selv kan betale for den behandling, som virker.
Novartis afskediger 8.000 ansatte
Den schweiziske medicinalkoncern Novartis afskediger 8.000 personer ud af en samlet global medarbejderstab på 108.000. Det bekræfter en talsperson for Novartis ifølge Fierce Pharma over for schweiziske medier.
Talspersonen bekræfter også, at 1.400 af fyringerne vil ske i Schweiz, hvor Novartis har sit hovedkvarter. Planen er, at det skal reducere omkostningerne med rundt regnet én mia. dollar.
Nyheden kommer samtidig med, at det er blevet kendt, at Novartis er i gang med en proces, hvor firmaets onkologiske og farmaceutiske afdelinger sammenlægges til én enhed for innovativ medicin.
Kilde: Fierce Pharma
Myndighederne i USA udvider plan for abekoppevacciner
Flere amerikanere vil få tilbudt vaccination mod den sjældne sygdom abekopper. I USA har de mere end 300 registrerede tilfælde af sygdommen, og det har fået de amerikanske myndigheder til at udvide sin vaccineindsats. Det skriver MedWatch.
De amerikanske myndigheder vil nu også vaccinere folk med formodet eksponering for sygdommen – og ikke kun tilfælde med bekræftet eksponering.
Derudover anbefales også mænd, der har sex med mænd, og som på det seneste har haft flere seksuelle partnere i området, hvor sygdommen har været bekræftet, at lade sig vaccinere.
Danske Bavarian Nordic sidder på den eneste godkendte vaccine mod sygdommen.
I første omgang allokerer myndighederne 56.000 vaccinedoser fra reserverne, men det forventes at yderligere 240.000 doser i løbet af de næste uger vil blive gjort tilgængelige.
Kilde: MedWatch
EMA starter gennemgang af data for koppevaccinen Imvanex
Det europæiske lægemiddelagentur EMA starter en gennemgang af data for koppevaccinen Imvanex. Formålet er at udvide brugen til at omfatte beskyttelse af mennesker mod abekopper.
Det skriver Lægemiddelstyrelsen.
Det er det europæiske lægemiddelagenturs komite for godkendelse af medicin til mennesker, CHMP, som gennemgår data for Imvanex.
Imvanex er i øjeblikket godkendt i EU til at forebygge kopper hos voksne. På grund af ligheden mellem abekoppevirus og koppevirus betragtes Imvanex også som en potentiel vaccine mod abekopper.
Kilde: Lægemiddelstyrelsen
Varmere klima kan fører til flere myggebårne sygdomme
Dette års zoonoserapport, der samler viden om infektionssygdomme, som overføres fra dyr til mennesker, har identificeret ni zoonotiske infektioner, der potentielt kan føre til epidemier både i det nuværende og et kommende varmere klima i Danmark. Det skriver Statens Serum Institut.
Fem af de ni infektioner er vektorbårne, hvilket vil sige, at de kan smitte mennesker via myggestik. Et fremtidigt klima med højere temperaturer og flere skybrud skaber gode livsbetingelser for insekter, myg og flåter.
»Vi er meget opmærksomme på de nye myggebårne sygdomme i dyr, fordi de kan få betydning for, hvilke nye zoonotiske epidemier vi mennesker risikerer at blive ramt af i fremtiden,« siger seniorforsker René Bødker fra Københavns Universitet, der er en af forskerne bag studiet, som er lavet af Københavns Universitet og Statens Serum Institut.
Kilde: Statens Serum Institut
sagsbehandlingstid
Ph.d. på pause: Izzet Altintas ventede på svar i 182 dage
Siden oktober 2021 har Izzet Altintas ventet på godkendelse af et ph.d.-projekt, der har potentiale til at forebygge senkomplikationer efter blodpropper i benene. Der gik næsten et halvt år, inden han hørte fra De Videnskabsetiske Komiteer i Region Hovedstaden.
- Lægemiddelstyrelsen | Ansøgningsfrist: 18/04/2023
- Metformin kan give alvorlige bivirkninger
- Mavenclad imponerer blandt danske patienter med multipel sklerose
- Brystkræftlæger er begejstrede over Medicinrådets anbefaling af pembrolizumab
- Danmark skal være nordisk mester i kræftoverlevelse
- Psykedeliske lægemidler står på spring: På vej til behandling af depression, angst og PTSD
Her kan du administrere dine tilmeldinger til vores nyhedsbreve.
Dagens Pharma
E-mail: info@dagenspharma.dk
Tlf. 3332 4400
Adresse: Møntergade 19, 1140 København K
Ansv. chefredaktør: Rikke Esbjerg