Ny vejledning for sclerosemedicin er hurtig forældet

Den vejledning for behandling af sklerose-patienter, som Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicins (RADS) udsendte for mindre end en måned siden, bliver allerede udskiftet 1. maj. Det skyldes, at der er ny, bedre – og dyrere – medicin på vej til sklerosepatienterne.

Ved indførslen af den nye tabletbehandling, kaldet Gilenya, kan man forvente en øgning på 5-10 pct. i antallet af sklerosepatienter, der kommer i behandling. Det forudser en varslings-MTV, som professor Per Soelberg Sørensen  og formand for det fagligt ansvarlige udvalg i udformingen af de nye behandlingsvejledninger, står bag.

Selvom der med den nye medicin vil være flere patienter, der kommer i behandling, vil der ikke ske et voldsomt boom i medicinudgifterne, mener Per Soelberg Sørensen. Det vil nemlig først og fremmest være patienter, som allerede er i behandling, der skifter til den nye behandling, og derfor vil gå fra én dyr medicin til en anden dyr medicin.

»De fleste patienter vil allerede være i behandling med medicin, som betales af sygehusene. Så det vil ikke være sådan, at der pludselig er en hel masse patienter, der skal i gang med en dyr medicin. Det vil sige, at selvom den nye medicin er dyrere, er det alligevel et begrænset omfang i forhold til nuværende medicinudgifter. Men det er klart, der vil være en stigning, hvis man accepterer behandlingen,« siger Per Soelberg Sørensen.

Han forventer, at det vil være noget sværere at forhandle om den nye behandlingsvejledning p.g.a. de udgiftsmæssige konsekvenser, men mener ikke, der er tvivl om, at Gilenya vil komme til at indgå i den nye behandlingsvejledning.

Tablet frem for indsprøjtning
I Danmark behandles 90 pct. af de sklerosepatienter, der kan komme i behandling. Over halvdelen af sklerosepatienterne har sygdommen i en grad, der er så fremskreden, at medicinen ikke længere virker, og derfor er de ikke kandidater til at komme i behandling.

Den største forskel ved den nye behandling er, at patienterne i stedet for at skulle give sig selv en indsprøjtning dagligt eller ugentligt, kan nøjes med en enkelt tablet, kaldet Gilenya, om dagen. Det kan have betydning for, hvor mange patienter der kommer i behandling, mener Per Soelberg Sørensen:

»Der er en del patienter, som ikke vil i behandling, fordi de skal stikke sig. For dem vil det lyde mere overskueligt at skulle tage en enkelt tablet om dagen,« siger han.

Kun til nogle patienter
Gilenya blev godkendt som førstevalgsbehandling i USA sidste år. Grunden til, at nye danske sklerosepatienter som udgangspunkt ikke kan behandles med Gilenya, er, at det europæiske lægemiddelagentur EMA har besluttet, at pga. at man endnu ikke kender nok til mulige alvorlige bivirkninger, skal Gilenya være andenvalgsbehandling. Det betyder, at Gilenya kun må gives til

patienter med attakvis sclerose, der oplever mindst ét attak inden for tolv måneder trods immunmodulerende behandling med enten interferon eller Copaxone. Undtagelsesvis kan tabletten gives til patienter, der oplever et særligt aggressivt scleroseforløb. Den nye behandling er kraftigere og har potentielt flere bivirkniner end den, der er brugt de sidste 10 år.

»Den nye medicin kan mere, men den er også farligere. Hvis den anden ikke er tilstrækkelig, er det berettiget at prøve en, der er stærkere, men også giver risiko for flere bivirkninger. Vi kan ikke vurdere sikkerheden ved medicinen, før vi kender mere til den. Derfor må Gilenya kun anvendes til dem, hvor den medicin, vi kender, ikke er god nok,« siger Per Soelberg Sørensen.

[ilink url=”http://www.regioner.dk/Sundhed/Medicin/R%C3%A5det+for+Anvendelse+af+Dyr+Sygehusmedicin+RADS/~/media/Arrangementer/Sundheds%20%20og%20Socialpolitisk%20kontor/Behandlingsvejledning%20og%20rekommandationer%20for%20terapiomr%C3%A5det%20Sklerose.ashx”]RADS: Behandlingsvejledning og rekommandationer for terapiområdet Sklerose[/ilink]