NICE godkender middel mod nyrekræft En forhøjet rabat fra lægemiddelfirmaet Novartis har fået britisk prioriteringsinstitut til at genoverveje holdning til middel mod fremskreden nyrekræft.

Engelske hospitaler kan fremover rutinemæssigt behandle patienter med fremskreden nyrekræft med lægemidlet Afinitor (everolimus) fra Novartis.

Hidtil har patienter skullet søge om midler til behandlingen i den engelske cancerfond, men efter fornyet vurdering har det britiske prioriteringsinstitut NICE godkendt lægemidlet som standardbehandling. Det skriver instituttet på sin hjemmeside.

I april 2011 besluttede NICE, at det ikke ville anbefale Afinitor til behandling af nyrekræft, fordi midlet ifølge NICE ikke havde tilstrækkelig effekt til at retfærdiggøre den høje pris, og patienter blev derfor henvist til at søge cancerfonden om lov til at få behandlingen.

I forbindelse med en gennemgang af alle de behandlinger, som får tilskud cancerfonden, har Novartis indvilget i at forhøje sin rabat på Afinitor, og med baggrund i den nye pris, har NICE vurderet at behandlingsprisen er overenstemmelse med gevinsten ved behandlingen.

Professor Carole Longson, leder af Center for Medicinsk Teknologivurdering og Evaluering ved NICE, sagde:

Fremskredent renalcellekarcinom er en relativt sjælden kræftform og desværre er der begrænsede behandlingsmuligheder for denne betingelse. I fremskredent stadium af sygdommen, spreder tumoren sig til andre dele af nyren.

Afinitor er en daglig tabletbehandling, der virker ved at påvirke væksten af nye blodkar i en tumor, og så forhindrer den spreder sig.

Skriv kommentar