Molekyle stopper nervecelledød ved Alzheimers

For første gang har forskere formået at bremse den ellers uundgåelige celledød i hjernen hos mus med neurodegenerativ sygdom ved at give oral behandling med et nyt præparat. Det fremgår af et studie offentliggjort i tidsskriftet Science Translational Medicine. Opdagelsen anses som en milepæl i forskningen og giver håb om en ny og mere effektiv behandling af de uhelbredelige degenerative hjernelidelser som Alzheimers og Parkinsons sygdomme.

Molekylet virker ved at hæmme enzymet PERK, der er overaktiveret i hjerner hos Alzheimers og Parkinson-patienter. PERK er ansvarlig for en naturlig forsvarsmekanisme, der stopper dannelse af vigtige nervecellebeskyttende proteiner. Overaktiveringen af PERK, der dermed bremser dannelse af disse beskyttende proteiner, opstår, når forkert foldede proteiner ophobes i hjernen hos Alzheimers og Parkinson-patienter. Uden de nervecellebeskyttende proteiner, dør hjernecellerne, hvorved symptomerne på de neurologiske lidelser opstår.

Forskerne påviste, at molekylet genetablerede funktionen af de nervecellebeskyttende proteiner, og samtidig genoprettede den normale adfærd og forhindrede hukommelsestab i mus med prionsygdom – en neurodegenerativ lidelse, der med enslydende biologiske mekanismer og symptomer er i familie med Alzheimers og Parkinsons.

På trods af, at behandlingen også gav anledning til væsentlige bivirkninger som vægttab og mild diabetes i musene, så anses resultaterne som meget lovende. Og selvom studiet er udført i mus med prionsygdom, og ikke i mennesker med Alzheimers, forventer man, at det lille molekyle med tiden kan udvikles til et lægemiddel, der kan stoppe den ellers uundgåelige nervecelledød hos de fleste demenssygdomme.

Science Translational Medicine 2013; 5(206): 206ra138: Oral Treatment Targeting the Unfolded Protein Response Prevents Neurodegeneration and Clinical Disease in Prion-Infected Mice

Skriv kommentar