Marianne Kock, adm. direktør for Ferring Pharmaceuticals A/S
Marianne Kock, der er adm. direktør i Ferring Pharmaceuticals A/S, har haft posten i knap 15 år, hvor selskabet har været i økonomisk vækst. I 2016 lød overskuddet før skat på 16,3 millioner kroner. Sidste år nåede det op på 52,8 millioner kroner. Foto: Ferring Pharmaceuticals A/S

Midt i en krisetid: Ferring sikrer vækst med hjemmearbejde og nul dyre forretningsrejser Trods over 300 millioner kroner i tabt omsætning øger den internationale medicinalproducents danske afdeling overskuddet i 2020 i forhold til året før. Opskriften er besparelser og fleksible medarbejdere, forklarer adm. direktør.

Det er lykkedes den danske afdeling af Ferring Pharmaceuticals A/S at øge overskuddet i 2020 trods benspænd i form af en global pandemi.

Vi har af nød brugt videomøder, og i bund og grund er det det, som slår igennem og sikrer en højere profit

Marianne Kock, adm. direktør, Ferring Pharmaceuticals A/S

Af selskabets seneste årsrapport fremgår det, at selskabet har et overskud før skat på 52,8 millioner kroner mod sidste års 49,1 millioner kroner. Omsætningen nåede en milliard kroner i 2020 mod knap 1,4 mia. kroner året før.

Marianne Kock, der er direktør i Ferring Pharmaceuticals A/S, fortæller, at væksten dybest set skyldes, at man i Ferring ligesom i mange andre virksomheder har formået at holde meget af kadencen, selvom mange medarbejdere er blevet forvist til hjemmekontoret.

»Vi har ikke brugt en hel masse penge på at holde konferencer eller på at rejse ud for at besøge vores investigators. Vi har af nød brugt videomøder, og i bund og grund er det det, som slår igennem og sikrer en højere profit,« siger hun.

Studier sat på hold

Det danske selskab, der baserer sin forretning på at udføre den globale koncerns undersøgelser og på at sikre dokumentation, det såkaldte R&D, har i løbet af 2020 måtte udskyde eller forlænge kliniske forsøg for ikke at overskride regeringens coronapolitik, hvilket har kostet mere end 300 millioner kroner i tabt omsætning.

»Vi har ikke kunnet gennemføre alle de studier, vi gerne har villet. Og vi har haft klinikker, der har været lukket helt ned, eksempelvis hvad angår fertilitetsbehandling,« siger Marianne Kock.

Marianne Kock understreger desuden, at Ferring ikke har gjort brug af de danske hjælpepakker til erhvervslivet.

»Vi synes, at det er der nok andre, der har mere brug for. Det skal forstås på den måde, at da hjælpepakkerne blev tilbudt, skulle vi finde omkring 50 mand, der skulle gå ned i tid, og det kunne jeg ikke, fordi vi stadig ønskede at holde vores laboratorium i gang,« siger hun.

Venter med at genbesætte stilinger

Færre kliniske forsøg har kostet på omsætningen, men har også betydet, at selskabets udgifter til netop forskning og udvikling er faldet nærmest tilsvarende. Således er udgiftsposten ‘Research and Development Costs’ cirka 300 millioner kroner lavere sammenlignet med 2019.

Af regnskabet fremgår det også, at der er blevet tyndet en del ud i medarbejderstaben.

I begyndelsen af sidste år havde selskabet 533 fuldtidsansatte, mens der ved årets udgang var 497.

Direktøren afviser dog, at fyringer har været en del af spareprogrammet.

»Vi har lavet nogle omorganiseringer forstået på den måde, at når folk er holdt op, har vi vurderet grundigt, om vi også skulle genbesætte stillingerne, fordi vi skal flytte ud til vores nye domicil, hvor vi skal være flere folk, men vi skal sikre os, at vi har de rigtige kompetencer,« siger Marianne Kock.

Flytter til nyt domicil i Kastrup

Ferring, der blev stiftet i 1950 i Sverige af lægen Frederik Paulsen, har en række nøgleaktiviteter placeret i Danmark.

De danske datterselskaber udfører på koncernens vegne både farmaceutisk udvikling, klinisk og non-klinisk forskning, registrering og pharmacovigilance.

Positionen bliver nu styrket, og Ferring har fået vokseværk i Ørestad, hvor selskabet ellers har holdt til på Kay Fiskers Plads i det sorte højhus, som er blevet et vartegn for området, siden 2002.

Derfor indledte Ferring i 2015 konstruktionen af en helt nyt, arkitekttegnet og trekantet hjemsted i Kastrup, som står til at blive færdig i år. Domicilet, der har fået navnet Soundport, kommer til at koste i omegnen af en milliard kroner at bygge.

Med de nye lokaler følger også rum til at forøge medarbejderstaben igen, fortæller Marianne Kock.

»Det betyder, at vi skal have mange flere medarbejdere. Vi kan få en medarbejderstab på helt op til 750,« siger Marianne Kock.

Skriv kommentar