xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Medicinske plastre bliver ofte ikke brugt, som de skal

Medicinske plastre bliver ikke altid brugt hensigtsmæssigt, og det kan føre til mindsket kvalitet af behandlingen eller utilsigtede hændelser.

28 OKT 2020

Der blev indberettet 866 utilsigtede hændelser (UTH) til Dansk Patientsikkerheds Database i 2018 om smerteplastre. De fleste (77 %) skete i forbindelse med, at plastrene blev taget af eller på. Månedsbladet gennemgår nogle af de hyppigste problemstillinger, der er knyttet til især smerteplastre og fremhæver blandt andet, hvad man bør og ikke bør gøre i håndteringen af medicinske plastre.

”Det er meget vigtigt, at den ordinerende læge er opmærksom på, at der er en risiko for, at patienten bruger smerteplastrene forkert, så de får en kraftigere eller svagere virkning end tilsigtet. Derfor er vores råd, at smerteplastre kun bør bruges, hvis patienten ikke kan tage sin medicin oralt,” fortæller overlæge i Sundhedsstyrelsen Marie Louise Schougaard Christiansen.

For at mindske risikoen for utilsigtede hændelser ved brugen af smerteplastre er det også vigtigt fx at sørge for en klar og utvetydig ordination, at vurdere den smertestillende effekt på en numerisk skala og stoppe behandlingen, hvis den ikke har en virkning.

Månedsbladet gør opmærksom på nogle risikosituationer, som er specifikt knyttet til smerteplastre. Der er blandt andet eksempler på patienter, der har fjernet plastre fra kroppen og tygget dem. Der er også kendskab til, at smerteplastre bliver brugt i misbrugsmiljøet. Blandt andet er der set tilfælde, hvor indholdet ryges. Konsekvensen af at bruge plastrene på disse måder kan være svære at forudsige, men læger skal huske på, at misbrugspotentialet ved opioider ikke forsvinder ved at bruge smerteplastre.

Endelig bringer Månedsbladet en række nyttige tommelfingerregler til sundhedspersonale, som håndterer medicinske plastre. 

Månedsbladet indeholder også omtale af Lægemiddelstyrelsens Bivirkningswebservice for at udbrede kendskabet til den eksisterende mulighed, der gør det lettere at indberette formodede bivirkninger fra lægepraksissystemer.

Endelig omtaler Månedsbladet også tilbuddene om gratis vaccination mod influenza og pneumokokker i sæsonen 2020/2021. Sundhedsstyrelsen opfordrer til at være opmærksom på vaccinationstilbuddene, og hvilke risikogrupper der er omfattet af tilbuddene. 

Læs mere i Månedsbladet Rationel Farmakoterapi nr. 11:

Vær opmærksom på vanskelighederne knyttet til brugen af medicinske plastre