Længere tids forbrug af ADHD-medicin ser ikke ud til at have skadende effekter på hjernen. Det viser et studie offentliggjort i tidsskriftet Neuropsychopharmacology, der undersøgte ADHD-medikamenter i dyreforsøg.
Hovedparten af de mere end fem pct. børn, der diagnosticeres med ADHD behandles med psykostimulerende medikamenter, og selvom de anses for at være effektive, så er kendskabet til deres langtidsvirkninger begrænset. ADHD-medikamenter er mistænkt for at kunne beskadige hjernens udvikling eller lede til afhængighed senere i ungdommen
Forskerne undersøgte 16 primater, hvis alder svarede til 6-10 årige børn. Otte primater fik placebo, mens de resterende otte blev behandlet med ADHD-midlet Ritalin i et år, hvilket er svarer til fire år hos børn. Dyrene blev behandlet med doser, der svarer til det terapeutiske niveau hos børn.
Forskerne tog fysiske mål af dyrene, samt billeder af dyrenes hjerner før og efter studiet for at måle kemiske og strukturelle hjerneforandringer.
Efter behandlingen ophørte, tillod forskerne aberne at selvadministrere kokain over flere måneder. Derpå undersøgte de, hvor følsomme dyrene var blevet overfor kokainen – altså hvor hurtigt og hvor meget kokain de tog – i et forsøg på at måle, hvor udsatte dyrene var for ende i et misbrug.
Resultaterne viste, at der ingen forskel var på kokainafhængighed blandt de to grupper af dyr. Efter et års ADHD-behandling konkluderede forskerne dermed, at ADHD-medikamenterne ikke havde nogen neurokemisk effekt på hjernen, ikke forandrede hjernens udvikling eller øgede risikoen for misbrug senere i ungdommen.
Selvom der er tale om dyreforsøg, påpeger forskerne, at de nøje tilpassede doser af ADHD-medikamentet hos dyrene på bedste vis afspejler den mængde ADHD-medicin som børn får.