Forsker vil studere sammenhæng mellem diabetes og tarmsygdom Novo Nordisk Fonden støtter forskning, der skal klarlægge om behandling af inflammatorisk tarmsygdom kan nedbringe risiko for type 2 diabetes.

1. reservelæge Kristine Allin fra Bispebjerg har modtaget en bevilling fra Novo Nordisk Fonden på 1,3 mio. kr. til at undersøge, hvorvidt behandling af inflammatorisk tarmsygdom har betydning for udvikling af type 2 diabetes.

Bevillingen skal bruges til en undersøgelse af, om patienter med inflammatorisk tarmsygdom, der behandles med lægemidler, der hæmmer TNF-α, har nedsat risiko for type 2 diabetes. Dels om de patienter, der behandles med fjernelse af dele af tyndtarmen, har en ændret risiko for type 2 diabetes – afhængig af hvilken del af tyndtarmen, der fjernes.

Patienter med inflammatorisk tarmsygdom lider af tilbagevendende betændelse af deres tarm. De behandles medicinsk med et lægemiddel, der hæmmer signalstoffet TNF-α, og kirurgisk med fjernelse af den betændte del af tarmen. Begge behandlinger kan tænkes at påvirke sukkerstofskiftet og dermed risikoen for at udvikle type 2 diabetes.

TNF-α er et signalstof, der fremmer betændelse, og det er velkendt, at TNF-α nedsætter kroppens følsomhed overfor hormonet insulin, som igen regulerer sukkeromsætningen i kroppen. Fra fedmekirurgi ved man endvidere, at kirurgisk påvirkning af tyndtarmen på ukendt vis ændrer sukkerstofskiftet.

»Vi forventer, at studiet vil øge vores forståelse af, hvorledes bestemte dele af tarmen spiller en rolle for udvikling af type 2 diabetes. Og vi håber at kunne afsløre, om den stigende anvendelse af behandling med TNF-α hæmmere er forbundet med nedsat risiko for type 2 diabetes,« siger Kristine Allin i en kommentar.

Skriv kommentar