Der findes billig off-label behandling: Alligevel topper dyr medicin denne liste fra Amgros
Lægemidlet Avastin bruges flere steder i EU som off-label behandling af væske i nethinden, bl.a. ved øjensygdommen våd AMD. I Danmark er Avastin ikke anbefalet af myndighederne som brugbar off-label behandling. Det undrer øjenlægernes videnskabelige selskab.

Der findes billig off-label behandling: Alligevel topper dyr medicin denne liste fra Amgros Selv om myndighederne i andre lande anbefaler Avastin som off-label behandling af våd AMD, bruger lægerne i Danmark stadig det 40 gange dyrere lægemiddel Eylea. Det er grotesk, mener øjenlægernes faglige selskab.

Øjenmidlet Eylea er det lægemiddel, som hospitalerne har brugt flest penge på i tredje kvartal 2019, viser et datatræk fra Amgros. Men faktisk findes der en meget billigere off-label behandling i form af lægemidlet Avastin, som bl.a. den britiske lægemiddelstyrelse anbefaler i Storbritannien.

Da dyr sygehusmedicin er en stigende udgift på de danske hospitaler, undrer det Dansk Oftalmologisk Selskab (DOS), øjenlægernes videnskabelige selskab, at de danske sundhedsmyndighederne ikke har fulgt eksemplet fra Storbritannien, da det ville kunne spare den danske statskasse for et millionbeløb:

»Avastin er et lægemiddel, der er brugt sikkert og effektivt i mange tusinde øjne. I Norge og Finland er Avastin også en off-label behandling. Jeg synes, det er mærkeligt, at vi ikke ser på de rationelle medicinudgifter og prøver at spare, hvor vi kan,« siger Daniella Bach-Holm, formand for DOS.

40 gange dyrere

Eylea bruges til behandling af væske (ødem) i nethinden bl.a. ved øjensygdommen aldersrelateret maculadegeneration, også kaldet våd AMD, hvilket er en synstruende sygdom. 

Daniella Bach-Holm er ikke overrasket over, at Eylea omsætter for mange penge.

»Vi har et stort volumen patienter, og Eylea er et kostbart præparat, så jeg er ikke overrasket over, at det ligger højt på listen,« siger hun.

Læs også: De 50 mest omsættende lægemidler: Professor overrasket over kræftmidlet Darzalex

DOS-formanden vurderer, at Eylea på baggrund af de nuværende priser er mindst 40 gange dyrere end Avastin. Det svarer nogenlunde til de britiske tal, hvor en enkelt injektion med Eylea ifølge mediet PharmaTimes koster 7.081 kr., mens en injektion med Avastin koster 243 kr. 

Anbefalingen af Avastin som off-label behandling estimeres at kunne spare det britiske sundhedsvæsen for op mod 84 mio. pund eller et beløb svarende til 728 mio. kr om året. Dagens Pharma har spurgt Amgros for en uge siden om, hvor meget Danmark konkret bruger på Eylea, men dette har de endnu ikke oplyst.

Styrelse: Lægerne har fri ordinationsret

Dagens Pharma har været i kontakt med Lægemiddelstyrelsen flere gange. De skriver, at »lægerne som følge af den fri ordinationsret kan udskrive lægemidler, som de finder forsvarligt – også off-label.«

Men ifølge Daniella Bach-Holm er den frie ordinationsret i tilfældet med Avastin ikke en reel mulighed:

»Så længe Lægemiddelstyrelsen ikke vil gøre, som de gør i England og gå ind og anbefale brugen af Avastin som off-label medicin, så vil vi ikke anbefale at bruge stoffet. Sker der noget, så er det den enkelte læge, der står til ansvar. Hvis Lægemiddelstyrelsen ville gå ind og anbefale det, så ville vi meget gerne bruge det.«

Uden Lægemiddelstyrelsens medvirken vil den enkelte læge i hvert enkelt tilfælde skulle tage det fulde ansvar for valget af billigere off-label brug af Avastin. Opstår der komplikationer vil det være lægens ansvar at løfte bevisbyrden, påpeger Daniella Bach-Holm.

Hun uddyber i en opfølgende mail:

»Denne diskussion har stået på i mange år, og vi mener, at Lægemiddelstyrelsen gemmer sig bag den enkelte læges frie ordinationsret. Problemet ligger i, at Lægemiddelstyrelsen ikke, som i andre lande, går ind og anbefaler off-label brug af det billigere alternativ. DOS vil meget gerne samarbejde med Lægemiddelstyrelsen og medvirker gerne til at gennemgå evidensen, som efterhånden er overvældende.«

Solid dokumentation

Daniella Bach-Holm forklarer, at der findes solid dokumentation bag brugen af Avastin som off-label behandling:

»Der er lavet randomiserede studier mellem Avastin og Lucentis, som er det stof, der kom før Eylea. Studierne viser, at risikoprofilen og effekten er den samme. Så vi har mange gode argumenter for at bruge Avastin. Jeg ved ikke, hvilke kræfter der trækker i den ene eller anden retning.«

Ifølge Daniella Bach-Holm er det Lægemiddelstyrelsen, der bør tage initiativ til at undersøge, om Avastin kan bruges som off-label:

»Det, vi gerne ville have, er, at der blev lavet en undersøgelse af det foreliggende data, og man ser på de lande, hvor Avastin bliver brugt. Man kan spare et millionbeløb, hvis man gjorde det,« siger hun.

Lægemiddelstyrelsen: Ikke vores ansvar

Hos Lægemiddelstyrelsen afviser de, at det er dem, der har ansvaret for at undersøge, om Avastin kan bruges som off-label behandling.

»Det er ikke Lægemiddelstyrelsens opgave at lave retningslinjer for behandlinger. Lægemiddelstyrelsens opgave er at godkende medicin på baggrund af ansøgninger fra virksomhederne, hvori de angiver, hvilke indikationer de ønsker medicinen godkendt til. Vi kan ikke godkende medicin til indikationer, der ikke er søgt om,« skriver Lægemiddelstyrelsen i en mail.

De påpeger, at ansvaret i sagen ligger hos andre myndigheder:

»Sundhedsstyrelsen har blandt andet til opgave at lave retningslinjer for behandlinger. De videnskabelige selskaber og Medicinrådet arbejder også med området,« skriver Lægemiddelstyrelsen.

Dagens Pharma undersøger sagen yderligere i de kommende uger.

Her er de 50 mest omsættende lægemidler

I 3. kvartal 2019 var følgende 50 lægemidler de mest omsættende.
Kilde: Amgros
Rangering Lægemiddel
1Eylea
2Darzalex
3Keytruda
4Revlimid
5Gilenya
6Privigen
7Xtandi
8Ibrance
9Entyvio
10Avastin
11Stelara
12Imbruvica
13Tysabri
14Aubagio
15Xolair
16Simponi
17Opdivo
18Ocrevus
19Zessly
20Tecfidera
21Yervoy
22Tagrisso
23RoActemra
24Zytiga
25Perjeta
26Benepali
27Jakavi
28Cimzia
29Ritemvia
30Ontruzant
31Alimta
32Ipstyl Autogel
33Esbriet
34Kisqali
35Hizentra
36Tivicay
37Aranesp
38Cosentyx
39Sandostatin Lar
40Orkambi
41Jevtana
42Berinert
43Ofev
44Cabometyx
45Sprycel
46Kalydeco
47Kyprolis
48HyQvia
49Symkevi
50Refacto AF

Skriv kommentar