Anders Fomsgaard
SSI's COVID-19-vaccine, der nu skal testes på mennesker, er udviklet under ledelse af Anders Fomsgaard, chefvirolog, professor og overlæge.Foto: SSI

Dansk coronavaccine klar til test på mennesker Statens Serum Institut har kørt sin DNA-vaccine CoVAXIX i stilling til kliniske forsøg på mennesker efter offentlig bevilling på 18,8 millioner kroner.

Sundheds- og Ældreministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at en dansk Covid-19-vaccine udviklet af Statens Serum Institut (SSI) nu er klar til at blive prøvet af på mennesker.

Ifølge ministeriet har vaccinen i den indledende fase vist lovende resultater, og derfor har Folketingets Finansudvalg bevilget 18,8 millioner kr. til SSI til at forberede de kommende kliniske testfaser af vaccinen. Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) glæder sig over udviklingen.

»Denne bevilling betyder, at de første kliniske testfaser kan gennemføres. Efterfølgende skal vaccinen testes i stor skala, hvis den har potentialet til at blive godkendt.«

»Men uanset hvad udfaldet af testene bliver, er udvikling af en vaccine på Seruminstituttet med til at øge vores viden om COVID-19 og ruste os bedre til udvikling af fremtidige virusvacciner mod fremtidige pandemier,« siger Magnus Heunicke.

Testet på mus

Ministeriet oplyser, at der skal produceres et større antal doser af vaccinen til de første kliniske testfaser, og hvis vaccinen viser gode resultater, skal den granskes af Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA.

Sundheds- og Ældreministeriet oplyser over for Dagens Pharma, at der er tale om CoVAXIX-vaccinen, som SSI i sommer betegnede som ’lovende’.

Vaccinen er en DNA-vaccine, som gør menneskers immunsystem parat til at bekæmpe virus ved at udsætte kroppen for en lille del af virus’ overflade uden resten af virus.

Dengang oplyste SSI, at man havde haft stor succes i forsøg på mus, og at man planlagte forsøg på aber.

Vaccinen er udviklet under ledelse af chefvirolog, professor og overlæge dr. med. Anders Fomsgaard.

Fremkalder celleimmunitet

Dagens Pharma arbejder på en kommentar fra Anders Fomsgaard, men i sommer glædede han sig over, at vaccinen fremkaldte celleimmunitet.

»Vaccinen fremkalder desuden celleimmunitet, der beskytter mod sygdom ved at eliminere virusinficerede celler. Det er meget ønskeligt for vacciner, men langt fra alle vacciner er i stand til det,«

»Både neutraliserende antistoffer og celleimmunitet er vigtige for kroppens evne til at blokere og beskytte mod en fremtidig COVID-19 infektion. Og celleimmuniteten er afgørende for kroppens evne til at bremse virusproduktion og virusudskillelse, så man begrænser både COVID-19 sygdommen og gør, at man ikke smitter andre,« sagde Anders Fomsgaard på det tidspunkt ifølge SSI.

Ifølge SSI vil CoVAXIX-vaccinen være klar til anvendelse fra foråret 2022.

Skriv kommentar