Kendt og billig behandling redder coronapatienters liv: - Det er en kæmpe succes, siger forsker

Den nye viden kan få stor betydning for coronaepidemiens sygeste patienter, vurderer professor bag den danske del af et internationalt studie.

Kritisk syge covid-19-patienter har langt større chance for at overleve, hvis de behandles med binyrebarkhormon.

Det viser et helt nyt internationalt studie, som onsdag publiceres i det amerikanske tidsskrift JAMA.

Anders Perner, professor og ledende overlæge på Intensiv Terapiklinik på Rigshospitalet, har stået i spidsen for den danske del af forskningen, og han er begejstret over resultaterne.

- Det er en kæmpe succes. Det er den bedste behandling, vi har mod svær coronavirusinfektion lige nu, siger han til TV 2.

Tidligere døde omkring hver tredje danske covid-19-patient indlagt på intensiv, men ved behandling med binyrebarkhormonet kaldet hydrokortison reduceres det til hver fjerde, forklarer Anders Perner.

Han vurderer, at behandlingen med binyrebarkhormon vil få stor betydning for overlevelsesraten for kritisk syge covid-19-patienter på verdensplan.

Hvad er binyrebarkhormon?

  • Binyrebarkhormon til behandling fremstilles kemisk og har været brugt som medicin siden 1950’erne.
  • Lægemidlet hæmmer kroppens egne immunreaktioner og bruges blandt andet til behandling af mange immunsygdomme, psoriasis og astma.
  • Det bruges også i nogle cremer til behandling af hudlidelser, i inhalatorer i tilfælde af lungelidelser og ved brug i indsprøjtninger i led.
  • I det danske forsøg har man brugt binyrebarkhormonet hydrokortison, men udenlandske studier viser, at andre binyrebarkhormoner har samme effekt.

Kilde: Sundhed.dk

Forventede en virkning

Forsøget med hydrokortison på danske hospitaler begyndte i april, da coronaepidemien stadig havde godt fat i Danmark.

Anders Perner og hans kollegaer vidste dengang, at lægemidlet havde en effekt på betændelsesreaktioner i lungerne hos intensivpatienter med blodforgiftning og svært lungesvigt.

Derfor ville de undersøge, om det også var tilfældet hos kritisk syge covid-19-patienter, der lå i respirator på intensivafdelingen.

- For andre svært syge intensivpatienter afkorter binyrebarkhormon tiden i respirator og tiden i choktilstand, og det var vores håb, at det også ville virke for covid-19-patienter, siger Anders Perner.

Den antagelse viste sig altså at være korrekt.

Lignende studier i andre lande har sideløbende vist samme resultater, og det er konklusionerne af alle disse studier, der er blevet samlet og analyseret og offentliggjort onsdag.

- Det er unikt, at vi på tværs af lande har været så hurtigere til at pulje kræfterne og allerede have et resultat, siger Anders Perner.

Professor: Vil redde tusindvis af liv

I alt har 30 danske patienter været en del af det danske studie, der altså indgår i et internationalt forskningssamarbejde med patienter fra blandt andet Sverige, Schweiz og Indien.

Forskningsresultaterne betyder ifølge Anders Perner, at store dele af verden nu har adgang til en billig og velkendt behandling af kritisk syge covid-19-patienter.

- Det er noget af det mest positive ved de her resultater. Vi har brugt binyrebarkhormon i 50 år, så vi kender bivirkningerne. Det er et ekstremt billigt lægemiddel, og det er allerede tilgængeligt på alle verdens hospitaler. Derfor kan det formentlig bruges til alle patienter uden der vil opstå mangel, siger han.

På baggrund af resultaterne anbefaler verdenssundhedsorganisationen, WHO, nu behandlingen globalt.

- Det vil redde livet for mange tusinde svært syge coronapatienter, vurderer Anders Perner.

Dosis undersøges nærmere

Selvom forskerne altså nu har påvist binyrebarkhormoners effekt på svært syge covid-19-patienter, skal det undersøges nærmere, hvilken dosis der er den rette.

Lægemidlet virker ved at hæmme immunforsvarets reaktion mod coronavirus, hvilket begrænser en livstruende betændelsestilstand i lungerne.

Men forskerne er bekymrede for, at for meget binyrebarkhormon kan hæmme immunforsvaret for meget.

- Når vi behandler bakterielle lungebetændelser med binyrebarkhormon, er vi mere trygge, fordi vi kan slå bakterien ned med antibiotika. Men vi har ikke et antiviralt middel mod coronavirus, og derfor er bekymringen, at vi kommer til at sætte virus fri, siger Anders Perner.

Når forskerne i kommende forsøg skruer op for dosis, vil det derfor ske under så sikre forhold så muligt.

- Det bliver i kliniske forsøg, hvor vi overvåger patienterne så meget som muligt.

Indtil videre har forskerne dog ikke oplevet alvorlige bivirkninger ved forsøgene.

Indføres som standardbehandling

Der er i øjeblikket fire patienter med covid-19 indlagt på danske intensivafdelinger.

Selvom tallet er lavt sammenlignet med i foråret, kan behandlingen med binyrebarkhormon godt få betydning i Danmark.

- Det er jo godt for de fire patienter. De bliver alle behandlet med binyrebarkhormon lige nu. Og vi ved jo ikke, om der kommer flere intensivpatienter i løbet af vinteren, siger Anders Perner.

Behandlingen med binyrebarkhormon indføres nu som standardbehandling i Danmark.