Henrik Schmidt
Overlæge Henrik Schmidt, Aarhus Universitetshospital, tvivler på sammenhæng mellem immunterapi og hyperprogression hos nogle patienter. »Det skal undersøges i langt større patientgrupper,« siger han.

Overlæge tvivler på sammen­hæng mellem immunterapi og accelereret tumorvækst Dansk ekspert tvivler på sammenhængen mellem immunterapi og accelereret tumorvækst hos nogle patienter, som to mindre studier ellers antyder.

Selvom immunterapibehandling med såkaldte PD1-hæmmere har vist lovende resultater til flere svært behandlelige kræftsygdomme, har resultaterne af to nye studier peger på, at PD1-hæmmere hos nogle patienter kan have en modsatte effekt og accelerere tumorvæksten.

Men ifølge overlæge Henrik Schmidt fra Aarhus Universitetshospital forekommer hyperprogression af tumorer, som fænomenet kaldes, uafhængigt af om patienterne behandles med immumterapi eller ej.

Derfor tvivler han da også på en sammenhæng mellem immunterapi og accelereret tumorvækst hos nogle patienter, som de amerikanske studier antyder.

»Jeg har lidt svært ved at tro, at det umiddelbart skulle være provokeret af immunterapi. Det er et område, hvor vi får mere og mere viden, og derfor kender vi ikke  alt til mekanismerne endnu. Inden for mit eget område er jeg ikke stødt på det det her,« siger Henrik Schmidt, der er specialist i behandling af modermærkekræft.

»Jeg har gennem alle årene været vant til at se alle mulige forskellige forløb i den her sygdom. Jeg ser ikke nogle anderledes mønstre i dag, så derfor det ikke faldet mig ind, at immunterapi skulle være farligt. Det er noget, vi altid har set, men jeg ser ikke noget mønster, og derfor kan det her være helt tilfældigt«,« siger han.

»Ingen bør opgive immunterapi«

I ét af de to studier blev der observeret otte tilfælde af hyperprogression blandt de 155 deltagere, og hos seks af patienterne voksede tumorerne mellem 53 og 258 procent i løbet af to måneder efter behandlingen.

Men studiet bør dog ikke få læger til at handle anderledes end de gør i dag, når de ordinerer immunterapi til en kræftpatient, mener dr. Antoni Ribas, der forsker i immunterapi ved Ronald Reagan UCLA Medical Center.

»De potentielle fordele ved immunterapi er så store at de overgår ulemperne med flere kilometer. Ingen bør opgive muligheden med immunterapi, fordi vi har et løst bevis på at der kan være en modsat effekt på tumorer. Det kræver yderligere forskning,« siger han til Statnews.com.

Henrik Schmidt er enig.

»Det skal undersøges i langt større patientgrupper. Ikke på baggrund af så få patienter. Man kan undersøge flere 100 mutationer af gangen, så rent statistisk kan nogle falde ud helt tilfældigt. Med så få patienter kan man ikke helt drage nogle konklusioner,« siger Henrik Schmidt.

Begge amerikanske undersøgelser konkluderede ligeledes, at der er behov for yderligere forskning på området.

Skriv kommentar