Lægemiddelstyrelsen advarer mod antipsykotisk lægemiddel til børn En række indrapporteringer om brug af antipsykotiske lægemiddel til børn og unge har ført til, at Lægemiddelstyrelsen nu indskærper, at læger skal være opmærksomme på risiko for bivirkning ved brug af lægemidlet.

Lægemiddelstyrelsen løfter en advarende pegefinger over for læger, som udskriver det antipsykotiske lægemiddel aripiprazol til børn og unge.

Det fremgår af en ny opgørelse fra styrelsen.

Her er en række indrapporteringer om bivirkninger blandt børn ned i fem-tiårsalderen, som lider af bl.a. autisme og ADHD. De har oplevet voldsomme bivirkninger efter at have fået det antipsykotiske lægemiddel, der bruges for at lindre og bekæmpe en stribe lidelser. Det skriver Berlingske.

Blandt de indrapporterede eksempler nævnes en tiårig pige med ADHD, der tog 19 kg på, da hun fik lægemidlet. En pige på 11 år med inkontinens oplevede hårtab, depression og psykose, mens en dreng på fem år med ADHD og hjerneskade reagerede med »træthed, motorisk rigiditet, tics, overspisning og aggressiv opførsel«.

Formand for Landsforeningen Autisme Heidi Thamestrup er bekymret over, at børn i den aldersgruppe får antipsykotiske lægemiddel, der er godkendt til behandling af skizofreni hos voksne og unge fra 15 år samt til behandling af manier hos unge fra 13 år.

»Vi kender ikke konsekvenserne på lang sigt, og det er forfærdeligt, at nogen får alvorlige bivirkninger efter brug af en medicin, de måske ikke burde have haft,« siger Heidi Thamestrup til Berlingske.

I alt er knap 5.000 børn og unge under 18 år blevet behandlet med aripiprazol i perioden fra 2005 til 2015

De nye oplysninger om brugen af et antipsykotisk lægemiddel vækker opsigt på Christiansborg, hvor Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti mener, at der bør være stor bevågenhed om brug af medicin til børn og unge.

Skriv kommentar