Flere ældre lægemidler kan bruges til at behandle nye sygdomme En række eksisterende lægemidler kan bruges til at behandle andre sygdomme, end dem de var tiltænkt, viser ny forskning fra Syddansk Universitet.

Lægemidlet chlorpromazine, som er udviklet til at behandle patienter med skizofreni, kan også kurere tuberkulose.

Det viser ny forskning fra Syddansk Universitet, som har dokumenteret, at en række eksisterende lægemidler kan kurere helt andre sygdomme, end de er tiltænkt til.

Det skriver videnskab.dk på baggrund af ny forskning offentliggjort i tidsskriftet Drug Discovery Today.

Forskergruppen fra Institut for Datalogi og Matematik på Syddansk Universitet har udviklet en særlig computersoftware, som ved at sammenholde genetik og medicin kan forudsige, om et lægemiddel med succes kan anvendes uden for indikationen. Via et andet system er det muligt at undersøge, om virkningsmekanismen tidligere er beskrevet i den videnskabelige litteratur.

Jan Baumbach, der er lektor på Institut for Datalogi og Matematik, og som har stået i spidsen for det nye udtaler til videnskab.dk, at forskningen kan komme mange patienter til gode.

Udvikling af lægemidler fra bunden er dyrt og tidskrævende, men ved at anvende eksisterende lægemidler til nye indikationer er det muligt at springe mange led i udviklingsprocessen over, lyder det.  

Foruden chlorpromazine har forskerne indtil videre vist, at 30.000 lægemidler potentielt kan bruges til at kurere flere sygdomme, end de er godkendt til.

Skriv kommentar