DSAM-formand: Selvfølgelig er tramadol vanedannende
Foto: Joachim Rode

DSAM-formand: Selvfølgelig er tramadol vanedannende Tramadol skulle ifølge indlægsseddel være minimalt vanedannende. Men den påstand ser ikke ud til at holde i virkeligheden, og der er intet bevis for det ifølge eksperter. Og det overrasker ikke læger, at præparatet er lige så vanedannende som anden morfinmedicin, siger DSAM-formand.

Ansvaret falder ned mellem flere stole. Både myndigheder, medicinalproducenter og læger skulle have været mere på mærkerne i sagen om morfinpræparatet tramadol, der ser ud til at være markant mere afhængighedsskabende end deklareret i indlægssedler og produktresumeer. Sådan lyder det fra Anders Beich, praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM). Hans udmelding kommer, efter en stor gruppe smertelæger ifølge Politiken og DR afviser, at tramadol er mindre afhængighedsskabende end almindelige stærke morfinpræparater.

»Jeg tror, at stort set alle læger har tænkt det som en selvfølgelighed, at når det virker på morfinreceptoren, så er det er afhængighedsskabende i en eller anden grad. Derfor har de også har informeret patienterne om det,« siger han.

Hvis der er noget, der overrasker formanden for det videnskabelige selskab er det, at indlægssedlerne til patienten og informationen på medicin.dk ikke er blevet ajourført, forklarer han.

»Der har ikke været noget at indberette fra vores synspunkt, for det har ikke været en overraskelse for os, at det er afhængighedsskabende. Efter to år skal man jo kun indberette alvorlige eller uventede bivirkninger. Det, der har været overraskende, er, at det i virkeligheden ikke har stået i indlægssedlerne og på medicin.dk. Den viden er åbenbart ikke blevet bragt i overensstemmelse med virkeligheden og har fået lov til at stå i 20 år. Der er fagpersoner, der opdaterer kapitlerne om stærke analgetika på medicin.dk. Her kunne man måske have været opmærksom på, at de erfaringer, der er opsamlet over tid, ikke længere stemte overens med, hvad der fremgik på medicin.dk,« siger han.

System er ikke fintmasket nok

Ifølge langt størstedelen af de smertelæger, Politiken og DR har talt med, er tramadol lige så vanedannende som andre morfinpræparater – i modsætningen til informationen i langt de fleste indlægssedler og produktresumeer. Her beskrives risikoen for afhængighed typisk som ’lav’. I Lægemiddelstyrelsen vækker det undren, at lægerne i så fald ikke har rapporteret om den markant større risiko for afhængighed, og styrelsen skriver på sin hjemmeside, at læger bør indberette til Lægemiddelstyrelsen, hvis deres kliniske erfaringer viser, at et lægemiddels bivirkningsprofil ikke stemmer overens med produktresumeet.

Men det er ikke kun lægernes ansvar, mener Anders Beich.

»I det øjeblik, at ny medicin bliver frigivet, burde der være en systematisk forskningsmæssig opfølgning på bivirkninger, så man ikke hver gang skal vente 20 år på at blive opmærksom på bivirkningerne. Det er.jo en klassisk historie for mange lægemidler, der virker på nervesystemet. Det system, vi har nu, er åbenbart ikke fintmasket nok. Det er en fejl, at hverken lægerne eller patienterne har haft adgang til opdateret viden på dette område,« siger han og fortsætter:

»Så må vi slås om, hvem der har ansvaret for det.  Det er et ansvar, der falder mellem flere stole. Det er både læger, myndigheder og medicinfabrikanter, der kunne have været mere omhyggelige. Det kræver et bedre samarbejde at undgå den slags og nok flere midler til forskning i nye lægemidlers bivirkninger.«

Siden 2001 er mængdeforbruget af tramadol blandt danskerne fordoblet. Danmark har således Nordens rekord i forbrug af tramadol, og der er dobbelt så mange danskere per 1.000 indbyggere, der tager medicinen som i vores nordiske nabolande, Norge, Finland og Sverige.

Skriv kommentar