Amgen-middel mod myelomatose skuffer Lægemiddel Kyprolis til behandling af myelomatose viser sig ikke at være bedre til at bremse sygdomsprogression sammenlignet med Velcade. Det får forventningerne til salget af Kyprolis til at dykke.

Nydiagnosticerede myelomatose-patienter i behandling med midlet Kyprolis (carfilzomib) fra lægemiddelvirksomheden Amgen oplever ikke en reduceret sygdomsprogression sammenlignet med patienter i behandling med det ældre middel Velcade (bortezomib) fra Takeda Pharmaceutical.

Det oplyser Amgen i en pressemeddelelse på baggrund af data fra head-to-head-studiet CLARION, hvor Kyprolis således ikke nåede det primære endemål.

Head-to-head-studiet har involveret en gruppe myelomatose-patienter, som endnu tidligere er blevet behandlet for deres sygdom.

Patienterne blev randomiseret til Kyprolis eller Velcade sammen med kemomidlet melphalan og det immunsuppreserende middel Prednisolon.

Resultaterne af studiet viser, at der ikke er statistisk signifikante beviser for, at Kyprolis bremser sygdomsprogressionen mere end Velcade blandt nydiagnosticerede myelomatosepatienter.

I et interview med Reuters påpeger professor Andrzej Jakubowiak, som har været involveret i udviklingen af Kyprolis, at behandlingen af myelomatose har gennemgået en drastisk udvikling de senere år, og at en behandling med melphalan og Prednisolon således sjældent bliver anvendt i praksis længere.

»Studiet er derfor ikke nogen ideel måde at undersøge effekten af Kyprolis i ubehandlede patienter,« lyder det fra professoren.

Amgen tilkendegiver, at de fortsat vil undersøge effekten af Kyprolis i kombination med andre lægemidler.

Aktuelt undersøges Kyprolis i kombination med lægemidlet Revlimid fra lægemiddelvirksomheden Celgene og steroiden dexamethason.

De amerikanske lægemiddelmyndigheder FDA har allerede godkendt Kyprolis til behandling af myelomatose-patienter med tilbagefald eller patienter, som ikke har haft respons på anden behandling.

Konkurrencen på markedet for lægemidler til behandling af myelomatose er intensiveret de senere år, hvor firmaer som Johnson & Johnson-selskabet Janssen har lanceret Darzalex (daratumumab), Bristol-Myers Squibb har lanceret Empliciti (elotuzumab) og Takeda Pharmaceuticals har lanceret Ninlaro (ixazomib).

Skriv kommentar